https://blisdigital.com/nieuws/zes-op-de-10-internetters-internetten-ook-mobiel https://blisdigital.com/en/news/zes-op-de-10-internetters-internetten-ook-mobiel
Nieuws23-10-2012Geert Stolk

Zes op de 10 internetters, internetten ook mobiel

Nieuws

Online per smartphone meest populair

Van alle mobiele internetters gaat bijna de helft (47%) online via de mobiele telefoon. Deze personen gebruiken de mobiele verbinding om bijvoorbeeld e-mail te versturen en ontvangen, mobiele websites te bekijken en deel te nemen op sociale netwerken. Al sinds 2010 zijn er meer mensen via de smartphone online dan via de laptop.

Tablets: snel opkomende markt

Per maand worden er ongeveer 100.000 tablets verkocht in Nederland. De tabletmarkt maakt een enorme groei door, die deels ten kosten gaat van de pc markt. Wereldwijd wordt verwacht dat de PC-verkoop met 1,2% zal dalen dit jaar.

Geen paniek! Alles onder controle..

Alles wijst er op dat de internetconsumptie zich steeds meer beweegt richting mobiele platformen. Bij jongeren iets meer dan de rest van de bevolking, maar ook die worden vanzelf ouder. De trend is duidelijk, maar wat moet je nu precies met deze gegevens?

Zorg in ieder geval dat je als bedrijf nog steeds kunt voldoen aan de vraag, en je doelgroep niet mist. De doelgroep verplaatst zich letterlijk en figuurlijk, dus jouw communicatie zal daarop moeten aansluiten. Punten om rekening mee te houden:

  • Is mijn website geoptimaliseerd voor mobiel gebruik?
    • Voor smartphones (ook de goedkopere modellen met lagere resoluties)
    • Voor tablets
  • Zijn mijn e-mails geoptimaliseerd voor mobiel gebruik?
  • Is mijn communicatie geschikt voor de mobiele gebruiker?

Dat klinkt nog allemaal aardig overzichtelijk, maar kan in de praktijk nog lastig zijn. Ga je namelijk een aparte website maken voor mobiele gebruikers, of maak je je huidige website responsive zodat hij op elke resolutie goed te lezen is? Toon je een andere layout voor tablets of alleen voor smartphones?

Daarnaast is het goed om na te denken over de mobiele bezoeker en zijn doel. Komt hij voor dezelfde content, of zou hij iets anders zoeken? Feit is in ieder geval dat er minder ruimte op het kleine schermpje is. Daar zou je ook je content op aan kunnen passen. Heb je een webshop? Kijk dan eens hoeveel mensen er mobiel afrekenen. Is dit überhaupt wel mogelijk?

In deze nieuwe mobiele samenleving, waarin nieuws sneller wordt gedeeld door Tweeps en Facebookers dan door NOS, kun je in ieder geval niet meer achterblijven. De “wees voorbereid” fase is nu wel voorbij. Nu moet je er zijn voor je bezoeker, op iPhones, tablets, Android apparaten en ultrabooks tegelijk. Doe je dat niet, dan ben je je bezoeker kwijt.