Loading...
Algemeen

Webshop do’s & don’ts

door Geert Stolk
op 18 oktober 2012

De Do's en donts voor het inrichten van jouw webshop. DO: Kwaliteitslogo's of keurmerken, DON’T: Keurmerken waar je nog nooit van hebt gehoord, DO: Betaalopties duidelijk in beeld.

DO: Kwaliteitslogo's of keurmerken.

Sluit je aan bij een bekend keurmerk (dat inhoud heeft) en het zal je conversie ten goede komen.

DON’T: Keurmerken waar je nog nooit van hebt gehoord.

Sluit je vooral niet aan bij een nietszeggend, onbekend keurmerk, dat waarschijnlijk zelf niet eens aan de eigen gestelde eisen voldoet. Niemand zit hier op te wachten en wekt zelf argwaan op.

DO: Betaalopties duidelijk in beeld.

iDeal, Visa, Mastercard, PayPal. Stuk voor stuk gerenommeerde partijen. Zit de betaaloptie van een potentiele klant net niet tussen de logo’s? Dan gaat hij ergens anders shoppen.

 

DON’T: De logo’s ‘verstoppen’ in de footer in saaie, onopvallende grijstinten.

Iemand die een aankoop overweegt beslist vaak in enkele seconden. Logo’s niet in het zicht? Dan zal de bezoekers ze waarschijnlijk nooit zien.

DO: Professionele uitstraling.

Besteed genoeg tijd aan je logo en huisstijl. Bij een goede webshop blijft het logo als eerste hangen. Als je webshop alleen al door je huisstijl kan worden herkent, dan weet je dat je op de goede weg zit.

DON’T: Je website door je ‘handige neefje’ van tien laten maken.

Dit is misschien voordelig, maar een webshop die rammelt brengt geen klinkende euro’s in het laatje.

DO: Communiceer duidelijk wie je bent.

Telefoonnummer, adres, openingstijden, KVK nummer, handelsnaam en e-mailadres moeten in ieder geval aanwezig en goed te vinden zijn.

DON’T: Je verschuilen achter een contactformulier.

Je mag natuurlijk wel een contactformulier hebben, maar een webshop die niet in de echte wereld lijkt te bestaan, zal waarschijnlijk ook niet het vertrouwen verdienen van de bezoeker.

DO: Schrijf eigen, duidelijke teksten bij je producten.

Meet jezelf een stijl aan die herkenbaar is, zelfs als je ze op een andere website zou lezen. Leuk voor je bezoekers, goed voor Google ranking, goed voor conversie.

DON’T: Gebruik geen standaardteksten van je leverancier.

Deze gebruikt iedereen al die dezelfde producten verkoopt. Erger nog: helemaal geen productomschrijvingen gebruiken.

DO: Aftersales.

Een tevreden klant komt bij je terug. Een klant waarvan verwachtingen zijn overtroffen vertelt zijn goede ervaringen door en zorgt voor nog meer klanten. Een klant met een slechte ervaring daarentegen vertelt het ook door en neemt juist klanten weg. Zorg dat je een goed retourbeleid hebt, duidelijk communiceert en na de aflevering nog eens vraagt of de klant tevreden is geweest.

DON’T: Maak geen beloftes die je niet waar kunt maken.

Als je zegt dat je morgen kunt leveren, dan moet het pakketje ook morgen geleverd worden.

DO: Webcare met de juiste mensen aan het toetsenbord.

Webcare hoort geen extra taak te zijn van een logistiek medewerker die af en toe wel eens een minuut over heeft. Op social media reageer je snel, blijf je beleefd en probeer je de (klagende) klant te helpen met een passende oplossing. Voer de discussie niet in het openbaar, maar neem klant mee naar een telefoonlijn of afgeschermde chatomgeving.

 

DON’T: Webcare omdat het moet.

Als je klanten niet goed te woord kunt staan op Twitter, hou het dan bij je traditionele kanaal en communiceer ook dat mensen daar terrecht kunnen met hun klacht.

DO: Slimme online marketing.

Maak gerichte advertenties en zoek je doelgroep op. Kijk ook eens naar deze 12 tips voor no-budget marketing.

DON’T: Geld over de balk smijten en hopen dat het goed komt.

Wees creatief en verken opties. Het is altijd goed om van te voren informatie in te winnen. Huur een expert in als marketing niet jouw ding is.

Geert Stolk
Over de auteur
Over de auteur
Geert Stolk

Lead Online Marketeer

Meer stories van Geert Stolk