https://blisdigital.com/nieuws/vormgevers-vs-originaliteit https://blisdigital.com/en/news/vormgevers-vs-originaliteit
Nieuws08-01-2014Mike van den IJssel

Vormgevers vs Originaliteit

Nieuws

Inspireren

Bijna elke vormgever volgt creatieve platformen als Behance, Dribbble of Forrst en halen hier een hoop inspiratie en motivatie uit. Tuurlijk mag je wel eens wat namaken om bepaalde stijlen te oefenen en te kijken hoe jij dat zou doen. Zorg er wel voor dat dit op jouw tekentafel blijft en niet naar buiten komt. Sterker nog; zorg dat het niet in de ontwerpen voor jouw klant terugkomt.

Ik ben nu bijna vijf jaar werkzaam als “Creative Concepter & Visual Designer”, en heb ook al aardig wat andere vormgevers meegemaakt. Vaak deel ik, als de klant het toelaat, mijn afgeronde ontwerpen met mijn mede-vormgevers. Hierbij heb ik wel eens meegemaakt dat een student, in opleiding voor vormgever, de volgende reactie gaf op mijn ontwerp: “Ja, maar dat kan ik ook”. Een reactie waar mijn nekharen van overeind gingen staan. Elke vormgever die met Photoshop, Illustrator, Fireworks of een ander programma overweg kan, kan het maken. Het gaat om het idee erachter. Waarom heb je deze keuzes gemaakt? Waarom krijgen deze elementen deze plek? Hoe heb je het passend voor de klant gemaakt? En pas dan hoe je het hebt uitgewerkt.

Laat je inspireren, maar blijf altijd origineel

Blijf altijd origineel en zorg ervoor dat je niet je eigen creativiteit gaat blokkeren door andere na te doen. Doe je dit niet, dan val je een keer door de mand. Een gekopieerd of sterk lijkend ontwerp zal de klant niet kunnen waarderen en zal leiden tot een slechte klantbeleving. Sterker nog, dit kan jou en de klant in serieuze problemen brengen. Persoonlijk zal je ook geen voldoening krijgen uit zo’n ontwerp. Niets is leuker dan een ontwerp dat jij heb bedacht en uitgewerkt te presenteren, met volle trots.

Zorg voor een omgeving die jou inspireert

De juiste werkplek kan voor veel vormgevers al inspirerend werken. Op je gemak kunnen zitten, inspiratieprikkels om je heen, een “thuis” gevoel, dat klinkt als de ideale werkplek. Schroom niet om wat te investeren in jouw werkplek, want hier zit je - als het goed is - de komende jaren nog. Maak van jouw werkplek ook echt jouw werkplek. Dit kan ook low-budget door bijvoorbeeld op te slaan wat jou inspireert, het uit te printen en op te hangen. Wees creatief. Een inspirerende omgeving stimuleert het creatieve brein.

Gebruik je gevoel en volg je hart

Wees niet bang om je idee te verwerken in je ontwerp, of het te bespreken met een klant. Gebruik je hart en gevoel voor vorm en kleur, daar ben je ook vormgever voor. Er is geen goed of fout, je moet gewoon je eigen ding doen, en je visie over het project uitwerken in samenwerking met de opdrachtgever. Wees tijdens dit proces niet bang om te vragen. Sterker nog, je moet vragen stellen om het doel van de klant te achterhalen.

Volg de trends

De creatieve wereld waarin wij ons bevinden, verandert met de dag. Net als de modewereld hebben ook wij te maken met de zogenoemde trends. Zorg dat je hiervan op de hoogte bent. Volg designblogs, socialize met andere vormgevers en deel ervaringen. In de volgende post maak ik voor jullie een overzicht van de webdesigntrends die aan het afnemen zijn, en de trends waarvan verwacht wordt dat die het in 2014 gaan maken. Deze post komt in week 4 online.

Conclusie

Het is belangrijk om origineel te zijn, omdat je voor jouw klant een op maat gemaakte merkbeleving moet maken. De klant verwacht een uniek product wat aansluit op hun identiteit. Dit wordt niet bereikt met het kopiëren van bestaande ontwerpen of het aanschaffen van bestaande templates.

Voor alle vormgevers, blijf altijd origineel en waak ervoor dat je niet teveel naar andere vormgevers gaat kijken. Laat je inspireren en zorg dat je het maximale uit jouw eigen creatieve brein haalt. Je zult merken dat je zult gaan groeien en zelfverzekerder wordt.

2014 wordt een mooi jaar en is goed begonnen met mijn eerste ervaring als blogger door het schrijven van deze blogpost. Dit zal zeker niet mijn laatste zijn en ik moedig andere vormgevers aan, die dit nog niet doen, het ook eens te proberen.