https://blisdigital.com/nieuws/trends-in-app-en-webdesign-in-2017 https://blisdigital.com/en/news/trends-in-app-en-webdesign-in-2017
Nieuws09-01-2017Vincent Dekker

Trends in app- en webdesign in 2017

Nieuws

2016 ligt achter ons en we starten met frisse zin aan een nieuw jaar. Welke ontwikkelingen op gebied van app- en webdesign gaan in 2017 belangrijk worden voor jouw onderneming? BLiS blikt vooruit op de trends in digital design, navigatie, animaties, virtual reality (VR), artifical Intelligence (AI) en chatbots en service design.

Webdesign gaat de diepte in

Ook in 2017 gaan digital designers meer big shadows, levendige kleuren en gradiënten gebruiken. De flatdesign-trend is definitief passé. Flatdesign werd oorspronkelijk gebruikt om lay-outs gemakkelijker responsive te kunnen maken. Nu dit concept is uitgemolken en wij het maken van responsive design meester zijn, is het tijd voor verandering.

b6253458994ce6d9a8011fa03021e13f.png#asset:309

Google liet in 2014 met Material Design al zien dat schaduwen wel degelijk een functie hebben. Het belangrijkste voorbeeld van deze trend was natuurlijk het gewaagde en veel bekritiseerde re-design van het logo van Instagram in 2016. Het was natuurlijk even wennen, zoals we aan iedere grote verandering moeten wennen. Maar we willen niet meer terug naar flatdesign want we gaan de big shadows en gradiënten nog hard nodig hebben. Waarom dat zo is lees je verderop bij ‘Virtual Reality’.

Navigatie op dieet

Navigatie gaat verder op dieet. Het hamburgermenu, je weet wel die drie streepjes die je vaak in app's ziet, heeft ook zijn plek veroverd op de desktopversie van websites. Het wordt steeds vaker en beter toegepast.

Met het toepassen van het hamburgermenu ligt de focus nu meer op de content en paginabeleving. Het fullscreen-menu achter de hamburger biedt bovendien een breed scala aan interactiemogelijkheden.

Steeds vaker zien we een combinatie van de belangrijkste knoppen in de navigatie met een ‘meer’ of hamburger-icoon. Zo is in een keer duidelijk wat de belangrijkste onderdelen van de website zijn. De bezoeker legt hierdoor eenvoudig de gewenste journey binnen de website af.

Animaties in beweging

Yes! Geanimeerde GIF’s zijn terug van weggeweest, en dat vinden wij helemaal niet erg. Als beginnende webdesigner heb ik heel wat pixels laten draaien met Adobe Image Ready. Fantastisch vond ik het! Adobe Flash nam het stokje over, maar sinds eind vorig jaar is de ondersteuning hiervan gestopt.

In 2016 werd er weer op social media, blogs en nieuwsbrieven gretig gebruik gemaakt van geanimeerde GIF’s, en deze trend zal zich in 2017 voortzetten, maar nu in de vorm van bewegende foto’s en korte video’s. Gifjes zijn de perfecte manier om je post op social media op te laten vallen.

Gelukkig komt er steeds meer ondersteuning voor geanimeerde GIF’s in mailclients waardoor je eenvoudig focus in nieuwsbrieven kunt aanbrengen. De geanimeerde GIF’s duiken steeds vaker op in online publicaties, naar ons idee vaak zonder enige aanleiding…

Microanimaties

Microanimaties gaan we dit jaar weer veel meer zien. Een goede microanimatie brengt focus aan in een interface en schept de juiste verwachtingen bij de gebruiker. Er zijn verschillende tools gelanceerd die designers en developers helpen microanimaties eenvoudig uit te werken. Designers zullen zich dit jaar dan ook meer gaan focussen op animatie.

e8ee27b26ba091ecbcb4ddafe98ed3ac.gif#asset:312

Op Dribbble zien we dat al flink wordt geëxperimenteerd met bewegende interfaces. Op het eerste gezicht ziet dit er indrukwekkend uit, maar overmatig gebruik van animaties kan bezoekers gaan vermoeien. Wij denken dan ook dat dit overmatig gebruik niet zal bijdragen aan een betere user experience. In 2017 zal hier veel mee worden geëxperimenteerd, zodat we de komende jaren weten hoe we microanimaties het beste kunnen inzetten.

e26643e7e2b301fdcb5eaf3911a19532.gif#asset:313

Virtual Reality herrijst

VR wint niet alleen aan populariteit, maar wordt ook steeds toegankelijker. De VR-beleving is niet alleen cool in games als Pokemon Go, maar kent inmiddels ook veel toepassingen in de medische wereld en in het vastgoed.

Er zijn tal van commerciële toepassingen te bedenken voor VR. Zo bereik je je doelgroep nu al vanaf de bank en kun je eenvoudig een voorproefje geven van jouw product of dienst. Denk bijvoorbeeld aan een voorproefje van een boottocht, wat het uitzicht vanaf een bepaalde locatie is of hoe jouw product staat in hun huis of op hun hoofd.

VR is er mede de oorzaak van dat flatdesign op z’n retour is

In de VR-wereld is 3D natuurlijk cruciaal. Steeds meer user interface designers richten zich dan ook op 3D, en dat gaan we dan ook terugzien in interface design. De toename in populariteit en gebruik van VR is er mede de oorzaak van dat flatdesign op z’n retour is. We hebben de nieuwe trend van schaduwen en gradiënt nodig om ons voor te bereiden op de toename van VR-interfaces.

Artificial intelligence gaat het web domineren

In 2017 zal AI meer van zich laten horen. De afgelopen tijd hebben tal van startups AI-services op de markt gebracht die aangesloten kunnen worden op websites en apps. Met AI kun je als ondernemer je gebruikers steeds beter leren kennen en hen daardoor nog beter van dienst zijn.

In 2016 heeft BLiS bij verschillende projecten gebruik gemaakt van AI. Zo hebben we met de techniek van IBM een snelle en slimme zoekmachine ontwikkeld die niet alleen zocht naar woorden in de tekst, maar die leerde van eerdere zoekopdrachten en zo de context beter leerde ‘begrijpen’. Hierdoor werden zoekopdrachten beter en efficiënter afgehandeld en had de gebruiker sneller antwoord op zijn vraag.

Chatbots & conversational interfaces, say what?

Een ander project waar wij aan werken is een slimme chatbot voor Facebook Messenger. De chatbot gaat onze klant helpen om nieuwe doelgroepen beter te bedienen. Chatbots zullen in 2017 de klantenservicemarkt gaan domineren.

Steeds meer externe services kunnen worden geïntegreerd in apps als Facebook Messenger, Slack en Telegram. Zo heeft Facebook Messenger onlangs ondersteuning gekregen van PayPal. Doel van deze apps is dat zij nog de enige app worden die je op je smartphone nodig zou moeten hebben. Ze streven hierbij naar het grote Chinese voorbeeld WeChat

Service Design is het nieuwe design

Het thema van de Service Design Global Conference in oktober in Amsterdam was ‘Business as unusual’. Wij zagen daar dat verschillende bedrijven service design meer en meer omarmen.

Zo koppelt Rabobank altijd een service designer en user researcher aan elkaar. Zij testen alle nieuwe producten en diensten in hun eigen User Experience Center in Utrecht. Ook het ruim 100 jaar oude KONE heeft service design omarmt. Ze ziet zichzelf niet meer als alleen liften- en roltrappenfabrikant, maar als dienstverlener die mensen naar hun bestemming brengt in een verticale wereld. Dit is te zien aan het feit dat zij inmiddels wereldwijd acht Research & Development-centers hebben, maar ook aan de communicatiestijl op de website.

Ook in 2017 zullen bedrijven het belang van service design steeds meer gaan inzien. Bedrijven zullen eigen service designers aannemen of personeel laten omscholen. Voor Digital Agencies als BLiS wordt partnership met haar klanten nog belangrijker. We zullen nauw blijven samenwerken met onze partners en klanten om digitale service te ontwikkelen en te optimaliseren. Een aanpak die BLiS al jaren hanteert, en met succes!

BLiS wenst iedereen een creatief en innovatief 2017 toe!

Mocht je willen weten hoe deze ontwikkelingen binnen uw organisatie passen. Neem dan gerust contact op.