https://blisdigital.com/nieuws/the-next-web-conference-en-wat-we-daar-hebben-opgestoken https://blisdigital.com/en/news/the-next-web-conference-en-wat-we-daar-hebben-opgestoken
Nieuws03-06-2016Anja van der Velde

The Next Web Conference en wat we daar hebben opgestoken

Nieuws

Donderdag 26 en vrijdag 27 mei was De Westergastfabriek het decor van The Next Web Conference. Een inspirerende twee-daagse conferentie over technology, business & culture, met sprekers uit binnen- en buitenland. Wij waren erbij! 

Sprekers uit allerlei landen roemden de prachtige ambiance van de Westergastfabriek. Zo noemde Gary Vaynerchuk de locatie ‘f*ching awesome’ en ‘the nicest set up to a conference he had ever seen’. Meer dan 20.000 mensen bezochten de conferentie en luisterden naar sprekers Gary Vaynerchuck, Bill Buxton van Microsoft, Julie Zhuo van Facebook en vele anderen. 

De aanwezigen roemden de manier waarop Nederland zich op de kaart zet met een groots aangepakte conferentie. De locatie, het enthousiasme van de sprekers, de innovatieve en vernieuwende kijk op ondernemen, het inspireert om zelf ook de volgende stap te zetten in je carrière. Vooral spreker Gary Vaynerchuck is de moeite van het luisteren waard.

In design bleek slim gebruik maken van data een prominente plek in te nemen. Designkeuzes worden niet meer gemaakt op basis van een ‘onderbuikgevoel’, maar worden gebaseerd op statistieken. Zowel bij Facebook, als bij Vine is het slim gebruikmaken van data een van de belangrijkste drijfveren voor het designteam. Het succesvolle Booking.com heeft bijvoorbeeld zijn succes niet te danken aan oogstrelend design, maar aan het nauwkeurig analyseren van data en de keuzes die daarop worden gebaseerd. Soms is lelijker dan ook echt beter.

Het interpreteren van die data blijft echter mensenwerk, en wordt niet overgelaten aan machines. Het wordt overgelaten aan mensen die waardevolle conclusies kunnen trekken uit die enorme hoeveelheid data die voorhanden is. Amazon liet zien dat zij ‘machine learning’ al 20 jaar toepassen en nu maken zij het analyseren van data en het voorspellen van gedrag toegankelijk voor iedereen.

Ook stands van start-ups waren rijk vertegenwoordigd bij The Next Web Conference. Wat opviel was dat, naar welke bedrijfsnaam of welk logo je ook keek, je in het voorbijgaan eigenlijk geen idee wat het bedrijf nu precies doet. Het grootste gedeelte van de start-ups leek niet te hebben nagedacht over het plaatsen van een sterke pay-off onder het logo van de stand, waardoor de trigger om een praatje te maken uitbleef. Als start-up is het cruciaal om goed na te denken over je branding, en om je doelgroep specifiek te definiëren. Weet wie je wilt benaderen, en zorg dat mensen je willen leren kennen!

Voor ons was The Next Web een inspirerende tweedaagse die we niet hadden willen missen. Een aanrader voor iedereen met interesse in innovatie die weer geïnspireerd en met een frisse blik naar zijn eigen werk wil kijken. Ga je volgend jaar ook mee? Om met de woorden van The Next Web te spreken:

We couldn’t have done it without you, and we can't wait to welcome you through our doors next year.