Stilte voor de storm

Stilte voor de storm

Google Android

Android versie 11 is momenteel de meest gebruikte Android versie, maar Android 12 is bezig aan een opmars, aangezien alle nieuwe toestellen worden geleverd met deze versie.

Wij verwachten dat deze ontwikkeling de komende maanden zich verder doorzet. Android 10 zal zich voegen bij 9, 8 en 7, die samen nog een flink marktaandeel hebben. Dit zijn oudere toestellen die geen update gaan krijgen.

Voor jou als app-bouwer is het extreem belangrijk om de werking van jouw apps op deze nieuwe versies van Android te checken om er zeker van te zijn dat gebruikers ongestoord en zonder problemen je app kunnen blijven gebruiken, ook op een nieuw toestel of na een update van het Android OS. Maar vergeet de oudere versies niet! Het is belangrijk om na te denken welke versies je nog wilt ondersteunen. In Nederland heeft 40% van de smartphones nog een verouderde Android versie (Android 7 t/m 10). Wij zijn ervan overtuigd dat het testen op verschillende versies een continu proces is waar app-bouwers rekening mee moeten houden.

Apple iOS

iPhone gebruikers stappen over het algemeen sneller over naar een nieuw OS dan bij Android, omdat de update voor alle iPhones (m.u.v. oudere modellen) direct beschikbaar is. Dit heeft een grillige grafiek tot gevolg. Veel hoge pieken en snelle dalingen.

Hier is grofweg dezelfde werkwijze als bij Android gewenst. Zorg dat je je app al hebt uitgeprobeerd voordat de update bij het grote publiek beschikbaar is. Dit voorkomt vervelende verrassingen na de release van een nieuwe iOS-versie. Ongeveer drie maanden voordat een nieuwe versie beschikbaar komt voor het publiek is vaak al een Bèta beschikbaar voor developers om uit te proberen.

 

Een kijkje in de glazen bol

Wat staat ons de rest van 2022 te wachten? In Q3 zullen nieuwe iOS en Android versies aangekondigd worden. Welke vernieuwingen daarin zullen zitten blijft nog een verrassing. Ook nieuwe hardware wordt het hele jaar door aangekondigd. Na de zomer zullen we nieuwe iPhones zien en ook voor Android zullen de fabrikanten niet stil blijven zitten. Hieronder een aantal geruchten.

De toekomst van Android

Bouw jij apps voor Android? Dan is de kans groot dat er iemand met een Google Chromebook of een opvouwbare smartphone je app wil gebruiken. Deze nieuwe form factors worden steeds meer verkocht. App-bouwers worden daarom door Google aangemoedigd om hun apps responsive te maken voor verschillende form factors.

Daar waar we eerst alle websites geschikt hebben gemaakt voor gebruik op diverse schermformaten, zien we deze behoefte nu dus ook ontstaan voor mobiele apps. Hiervoor komt in Q2 Android versie 12L beschikbaar. Welke apparaten deze nieuwe versie gaan ondersteunen is nog niet zeker. Verwacht zeker dat nieuwe tablets en chromebooks deze versie gaan omarmen.

Voor app bouwers is het belangrijk om deze nieuwe richting mee te nemen in de plannen. Niet langer aparte tablet apps, maar één app die om kan gaan met verschillende soorten en afmetingen schermen. Van smartphone tot vouwbaar apparaat, van tablet tot laptop.

Voor de volgende versie (13) is inmiddels een ‘developer preview’ beschikbaar, waardoor we meer weten over de functies. Zo kan je een monochrome app icoon meegeven, waardoor de gebruiker het thema nog verder kan personaliseren.

Verder wordt het mogelijk om, net als in iOS 15, per app de taal in te stellen. Hierdoor kunnen gebruikers per app een andere taal gebruiken.

Op het gebied van privacy en security komen er ook verbeteringen aan. Zo kan je bij het selecteren van een foto in een app instellen dat de app niet alle foto’s mag inzien. Daarnaast is het niet meer nodig om consumenten onnodig te vragen om locatietoegang als je alleen toegang wil hebben tot wifi apparaten in de buurt.

Wil je meer weten over Android 13? Check dan androidauthority.com

What’s next voor iOS

Apple is volgens de geruchten bezig met het ontwikkelen van een ‘Mixed Reality Headset’. Denk aan de Google Glass die een aantal jaar geleden werd geïntroduceerd, maar waar het gewone publiek nog niet klaar voor was. Daarnaast was die ook gewoon lelijk (maar dat is mijn mening :-)). Een introductie van zo’n nieuw product kan ook gevolgen hebben voor iOS. Een aantal jaar geleden is iPadOS los gekoppeld van het besturingssysteem van de iPhones, maar nog steeds hebben deze veel met elkaar te maken als het gaat om werking, design en samenwerking tussen devices. Met dit nieuwe product zal het niet anders zijn.

Het lijkt erop dat de volgende iPhone geen ‘notch’ meer heeft bovenin het scherm, maar alleen een klein gaatje voor de frontcamera. Dit zou invloed kunnen hebben op het design van de bovenste balk in apps.

Meer geruchten zijn te vinden via o.a. macrumors.com

Voordat we meer leren over de volgende ‘major release’ staat iOS 15.4 in de startblokken. Dit is een grote tussendoor release waar flink wat functionaliteit wordt toegevoegd. Veel leuke functies kan je vinden op de website van iCulture.

Hieronder een samenvatting van wat interessant is voor app bouwers:

      • Apple Tap to Pay. Voorlopig alleen in de V.S. beschikbaar. Zonder tussenkomst van een pin apparaat betalen met alleen maar iPhones. Gezien de snelheid waarmee normale Apple Pay in Nederland beschikbaar kwam, verwachten we dit voorlopig niet in ons land terug te zien. Wel heel interessant als je een app maakt die dit soort betalingen wilt ondersteunen!
      • Snelle ververssnelheid (120Hz ProMotion) beschikbaar in alle apps.
      • Passkey support. Inloggen met een wachtwoord is zó 2020! Daar willen we vanaf, maar dan wel zo veilig mogelijk. Apple wil websites helpen door via WebAuthn-techniek de mogelijkheid te geven met TouchID of FaceID in te loggen bij websites en apps van derden.

Tot slot

Deze update bracht misschien niet zo veel nieuws voor de OS updates van deze zomer. We verwachten dat er volgend kwartaal al meer bekend is. Het is echt een stilte voor de storm. Gebruik deze relatieve rust om na te denken over je app-strategie.

De markt van mobiele apps is continu in beweging. Als app-bouwer is je app dus eigenlijk nooit af. Een nieuw OS of een nieuwe form factor geeft je aan de ene kan de verantwoordelijkheid om je app goed te testen, maar aan de andere kant ook nieuwe kansen voor functionaliteiten of verbeteringen. En precies daarom vinden wij dit zo’n leuk vak! Ben je benieuwd wat we kunnen bieden als het gaat om mobiele apps? Of wil je gewoon eens sparren over een bepaald onderwerp waar je mee zit? Neem contact op.

Wil je kennismaken of heb je een vraag?

Stuur een bericht