SaaS-Applicaties en Low-Code, een Match Made in Heaven?!

SaaS-Applicaties en Low-Code, een Match Made in Heaven?!

De voordelen van SaaS-applicaties

SaaS-applicaties bieden vele voordelen ten opzichte van on-premises software. Door software via de cloud als dienst af te nemen, heb je als klant immers altijd toegang tot de laatste versie en hoef je zelf geen software-updates uit te voeren. Je bent compliant met strikte veiligheidsnormen en je wordt continue voorzien van nieuwe functionaliteiten. De software is altijd up-to-date, wat we ook wel ‘evergreen’ noemen. Daarnaast hoef je je niet druk te maken over het onderhouden van de hardware waarop de software draait of over het maken van back-ups. Kortom, alleen maar voordelen! Maar SaaS-applicaties hebben ook nadelen.

De nadelen van SaaS-applicaties

Een belangrijk nadeel van een SaaS-applicatie is namelijk dat de functionaliteit per definitie gestandaardiseerd is. Je neemt exact dezelfde applicatie af als alle andere klanten met een abonnement. Omdat de software gemaakt is volgens een ‘one-size-fits-all’ principe, ben je zeer beperkt in het fine tunen of aanpassen van de functionaliteit om precies aan te sluiten bij jullie manier van werken. En zoals bekend past de one-size-fits-all, eigenlijke niemand helemaal perfect.

De leveranciers maken in de regel voor geen enkele klant een uitzondering om specifieke wensen te ontwikkelen. Want dat is voor hen niet te onderhouden. Alleen functionaliteiten waar alle (of in ieder geval de meerderheid van de) klanten mee geholpen zijn worden gemaakt. En doe je een keer een goede suggestie voor een nieuwe feature, dan staat deze met een beetje geluk over een half jaar ‘bovenaan’ de backlog. Specifieke business behoeftes kunnen hierdoor niet worden ingevuld, met in-efficiency en misschien zelfs ontevreden eindgebruikers tot gevolg.

Het Microsoft Power Platform to the rescue

Wij zien veel potentie voor low-code/ no-code oplossingen om klant-specifieke wensen in en specifiek voor het Power Platform van Microsoft. Volgens Gartner is het Microsoft Power Platform een Leader in de Magic Quadrant for Enterprise low-code application platforms en daarnaast voorspelt Gartner dat in 2025 zo’n 70% van alle Enterprise software gebruik maakt van low-code oplossingen.

Kort samengevat maakt het Power Platform het voor iedere eindgebruiker mogelijk om workflows, app’s en dashboards te maken, zonder programmeerkennis. Iedere organisatie met een Microsoft 365 licentie kan hier gebruik van maken en zo meer waarde uit zijn licenties halen.

SaaS-applicaties en low-code, een match made in heaven

Wanneer je als SaaS-leverancier jouw oplossing koppelt middels een data connector met het Microsoft Power platform, bied je je klanten opeens een wereld aan mogelijkheden die er voorheen niet waren. Hoe mooi is het bovendien wanneer een ‘must have’ requirement van een potentiële klant nu met ‘ja’ beantwoord kan worden, simpelweg door het gebruik van no-code/low-code!

Een simpel voorbeeld zijn rapportages. ‘Export to excel’ is dé meest gebruikte functie van bedrijfssoftware zoals CRP of ERP. Uiteraard denkt iedereen nu meteen aan de Security Officer die een potentieel datalek moet gaan oplossen, maar laten we niet vergeten dat het veel handmatig en foutgevoelig werk is om steeds data te verwerken tot rapportages. De inefficiëntie (en irritatie) op de werkvloer is enorm, en we hadden het al zo druk!

Hoe het ook kan..

Het kan dus ook anders. Beeld je even in; je loopt het kantoor binnen en terwijl je op je bakje koffie wacht, open je de Teams app op je telefoon. Het dashboard in het Project Team geeft real-time de data weer uit het externe ERP-platform en nog voordat je op je (vaste) flexplek zit, heb je een belangrijk inzicht met je collega’s gedeeld.

Wat Blis Digital kan betekenen voor jou SaaS-applicatie?

Het is slechts één van de legio mogelijkheden die we zien. Benieuwd of jouw SaaS-applicatie te koppelen is met het Power Platform? We hebben inmiddels veel ervaring met custom connectoren en integraties. We denken graag met je mee! Oh, en ben jij SaaS-leverancier en denk je nu, ‘we bieden toch een API aan?’ lees dan vooral deze blog nog even: Een API is nog geen Connector | Blis Digital

Wil je kennismaken of heb je een vraag?

Stuur een bericht