https://blisdigital.com/nieuws/nieuw-de-blis-watch-face-voor-je-android-smartwatch https://blisdigital.com/en/news/nieuw-de-blis-watch-face-voor-je-android-smartwatch
Nieuws31-08-2015Geert Stolk

Nieuw: de BLiS watch face voor je Android Smartwatch

Nieuws

Bij BLiS lopen vanzelfsprekend genoeg ‘early-adopters’ rond, dat mag geen verrassing zijn. Dirk-Jan is er één van, en dat uit zich in de aanschaf van één van de eerste smartwatches. Een echte BLiSian gaat er dan ook meteen mee aan de slag.

Dirk-Jan kocht al enige tijd geleden een nieuwe LG watch R, het eerste slimme horloge dat een volledig rond scherm heeft. De beperkte ruimte op zo’n scherm en het feit dat hij rond is geeft een behoorlijk uitdaging om een functioneel en aantrekkelijk ontwerp te maken. De meeste watch faces die te downloaden zijn, beschikken over een circus aan elementen en functionaliteiten die je niet nodig hebt.

Deze uitdagingen en frustratie door het huidige aanbod bewogen Dirk-Jan ertoe om zelf iets te ontwikkelen, dat precies voldoet aan zijn eisen. En een mooie kans om dat in onze eigen BLiS-stijl te maken natuurlijk. Ik stelde hem een aantal vragen over zijn ervaringen met de smartwatch en hoe de ontwikkeling voor het nieuwe type device is verlopen.

Leuk, zo’n smartwatch, maar gebruik je hem nou echt?

Dirk-Jan:
Het is moeilijk te zeggen of het nou een meerwaarde heeft, maar ik kan toch niet meer zonder. Informatie is nog sneller bereikbaar dan met je smartphone, doordat je alleen maar je pols hoeft te draaien om een melding te bekijken.

Ik gebruik mijn smartwatch vooral om mijn stappen per dag bij te houden en zo bewust te worden van mijn dagelijkse beweging. Daarnaast kan ik tijdens een wandeling snel op Google Maps kijken waar ik heen moet, en vink ik in de supermarkt mijn boodschappenlijstje af met Appie. Dit soort toepassingen bedenk je vantevoren meestal niet, maar blijken in de praktijk toch erg handig. Probeer maar eens je telefoon uit je broekzak te pakken als je met je handen vol boodschappen staat.

Gaat de smartwatch de wereld veroveren?

Iedere smartwatch-bezitter die ik spreek zegt niet meer zonder te kunnen. Ik weet niet of de smartwatch voor iedereen is, zoals de smartphone inmiddels wel alle generaties heeft bereikt. Toch zegt het wel iets over de potentie van het apparaat.

Wat heb je nu precies ontwikkeld voor je smartwatch?

Ik heb een nieuwe watch face ontwikkeld voor ronde Android-horloges. Een watch face is eigenlijk niets anders dan een wijzerplaat voor smartwatches. De BLiS watch face toont de datum, het aantal stappen van vandaag en natuurlijk de tijd. Daarnaast heeft de interface een actieve stand en een sluimerstand. De actieve stand heeft een witte achtergrond en is maar een paar seconden actief bij meldingen of aanrakingen. De sluimerstand heeft een zwarte achtergrond om energie te besparen, maar toont nog steeds alle informatie. Dat is anders dan bijvoorbeeld de Apple Watch, waarbij het scherm gewoon uitgaat totdat je hem weer aanraakt. Voor een horloge vind ik dat niet erg praktisch.

Welke uitdagingen ben je tegengekomen tijdens het ontwikkelen?

Ten eerste had ik al zo’n vijf jaar niet meer geprogrammeerd. BLiS is inmiddels zo groot geworden dat ik zelf niet meer hoef te programmeren. Toch vond ik het nu wel weer een uitdaging om het weer op te pakken. Het feit dat ik geen enkele watch face kon vinden die voldeed aan mijn eisen motiveerde me om er zelf één te ontwikkelen. De meeste aangepaste watch faces zijn een complete kermis met veel te veel functie die nog eens energie vreten ook.

Mijn eisen voor de watch face waren dat hij rustig moet ogen, het aantal stappen moet bijhouden, de temperatuur tonen, en datum en tijd moet weergeven. Daarnaast wilde ik graag ook in ‘ambient mode’ (sluimerstand –red.) dat alle info beschikbaar bleef. Ook moest de smartwatch het een volle dag uithouden op een acculading, iets wat met veel watch faces niet haalbaar is.

Eén van de problemen waar ik tegen aanliep was dat de stappenteller gereset werd na een herstart van de smartwatch. Als je halverwege de dag bent wil je niet dat je stappen verloren gaan. Daarvoor laat ik de smartwatch samenwerken met de telefoon. Als er verbinding is wordt het aantal stappen per dag gesynchroniseerd, als het aantal stappen op de telefoon hoger is, dan wordt dat aantal stappen weer overgenomen op het horloge. Die samenwerking met de telefoon is erg belangrijk. Zo wordt bijvoorbeeld ook de buitentemperatuur gesynchroniseerd via de verbonden telefoon. Je wilt daarbij altijd actuele informatie, maar niet continu synchoniseren omdat dat ten kosten gaat van de accuduur. Synchroniseren gebeurd nu om de 5 minuten, maar alleen als er nieuwe informatie beschikbaar is.

Zijn er zaken heel erg anders tijdens het ontwikkelen dan met een app voor een smartphone?

Een kleine bug die normaal niet heel storend is op een smartphone, valt nu juist extra op doordat alles direct op je pols gebeurd. Door de app zelf dagelijks te gebruiken valt iedere bug ontzettend op, dus de watch face is eigenlijk ontzettend lean ontwikkeld.

Een horloge moet minimaal een volle dag meegaan. Wat heb je gedaan om het energieverbruik te beperken?

Een OLED-scherm verbruikt minder energie om zwart weer te geven dan echte kleuren. Dat komt omdat de pixels dan echt uit staan. Vandaar dat er standaard een zwarte achtergrond wordt getoond. Verder is het berichtenverkeer geminimaliseerd, want iedere aanvraag kost energie.

Hoe zie je de toekomt van je watch face?

Het blijft natuurlijk een hobbyproject, een experiment om te ontdekken wat de mogelijkheden zijn. In de toekomst wil ik nog een koppeling maken met Google Fit en de interne hartslagmeter gaan benutten. Inmiddels denk ik ook alweer na over een volgende app, ik wil namelijk mijn resultaten van de deskbike (een hometrainer, maar dan achter het kantoorbureau –red.) in Google Fit laten opnemen en verrijken met data van het horloge.

Het bedenken en ontwikkelen van dit soort apps is voor mij een soort enorme Sudoku-puzzel. Als je ermee bezig bent valt langzaamaan de hele logica en samenhang van devices en toepassingen in elkaar. Juist daarom vind ik het ook leuk om het in mijn vrije tijd te doen, het werkt ontspannend.

Is de watch face voor iedereen beschikbaar?

Jazeker! Ik hoop dat zoveel mogelijk mensen de app gaan uitproberen en hopelijk inspireer ik mensen om ook zelf aan de slag te gaan.

Download de app hier voor Android