Low-Code Development op Power Platform

Low-Code Development op Power Platform

Waarom low-code?

Wij zijn gewend om ‘high code’ te bouwen, maar we zien dat low-code platformen steeds beter en completer worden. We zien ook dat de behoefte aan flexibele IT-platformen en applicaties enorm toeneemt. Want niet alleen IT is in beweging, ook businessgebruikers zien de eisen van hun markt steeds sneller veranderen.

De ‘klassieke’ IT, met zijn focus op controle, stabiliteit en veiligheid, kan de innovatiebehoefte niet altijd volgen. En juist daar zien wij dat low-code de brug kan slaan. Of we nou businessprocessen voor je automatiseren, bezig zijn met het lanceren van digitale innovaties of bestaande software moderniseren en naar de cloud verhuizen: low-code biedt een interessant alternatief of juist aanvulling op onze bestaande software development trajecten.

 

De kracht van Low-Code Development op het Power Platform

Waarom we kiezen voor low-code op het Power Platform van Microsoft? Omdat dat goed aansluit bij onze kennis van de fullstack developmenttools van Microsoft.

Maar ook omdat integraties met Microsoft 365, SharePoint en Teams daarmee standaard zijn. De applicaties die je toch al dagelijks gebruikt, vormen dus de basis van je low-code platform.

Het mooie van een platform als Microsoft 365 is ook dat je als organisatie, binnen het platform, je eigen groeipad kunt volgen. Je kunt de low-code oplossingen van Microsoft gebruiken om voor jou persoonlijk terugkerende taken te automatiseren.

Maar een simpel scriptje kan ook uitgroeien tot een bedrijfskritische toepassing. Schaal en tempo bepaal je zelf. Het kan trouwens zomaar zijn dat je, ergens op dat groeipad, een applicatie alsnog omzet van Power Platform low-code naar een full stack app, die door IT wordt doorontwikkeld.

Low-Code is veel meer dan een nieuwe dienst

Het is verleidelijk om low-code ontwikkeling aan te bieden als ‘nieuwe dienst’. Maar low-code is niet iets wat je ‘ook’ doet, naast ‘normale’ software development trajecten. Wat we op het moment zien in de IT-wereld is precies het tegenovergestelde: low-code krijgt een rol binnen vrijwel alle IT-ontwikkeltrajecten.

De kracht van low-code zit hem dan vooral in de samenwerkingen die het mogelijk maakt. Niet alleen tussen business en IT, maar ook tussen de diverse IT-teams. Denk bijvoorbeeld aan het automatiseren van een complex businessproces, waarbij we met klassieke code een aantal backend-systemen integreren. Dat kan nou eenmaal niet altijd met low-code. Maar er is geen goede reden meer om de dashboards en reporting-tools die bij zo’n project horen ook met ‘full stack code’ te bouwen. Dat gaat veel makkelijker en sneller met low-code. Zo krijg je the best of both worlds.

Fusion development

Een nieuwe manier van kijken naar development dus. En Microsoft zou Microsoft niet zijn als ze er geen hippe term voor hadden verzonnen: fusion developmentDe focus van fusion development moet volgens Microsoft liggen – en wij zijn het hier van harte mee eens – bij het doorbreken van de ‘glazen muur’ tussen de mensen die software gebruiken en de mensen die software maken.

Omdat low-code de meeste technische details afschermt, kunnen developers en gebruikers veel eenvoudiger samenwerken en functionaliteit ook samen sneller bouwen en uitrollen. Het is bovendien, niet onbelangrijk in de huidige arbeidsmarkt, veel makkelijker om low-code ontwikkelaars op te leiden dan full-stack developers. Een deel van die nieuwe ontwikkelaars zal zelfs uit de business-organisatie komen.

De volgende stap zetten

We spreken regelmatig klanten van ons die al simpele apps en automations gebruiken, bijvoorbeeld binnen Teams. We zien ook dat het hen moeite kost om deze low-code initiatieven om te zetten in enterprise-grade oplossingen en we willen ze daarbij helpen. Daarvoor zijn Eric Dubbelaar en Albert-Jan Schot aan boord gekomen, Microsoft-specialisten met veel ervaring in het implementeren van Microsoft-tooling en low-code oplossingen.

Deze nieuwe krachten gaan onze klanten helpen om low-code in hun bedrijfs- en IT-strategie te passen. Het doel zal zijn om in een kort, intensief traject tot een eerste effectieve toepassing van low-code te komen en ondertussen te bouwen aan een set componenten en ‘accelerators’ die de basis zal zijn voor verdere integratie van low-code in alle ontwikkelprocessen. Door samenwerking tussen full-stack developers, low-code developers, beheer en business vorm te geven en door governance en lifecyclemanagement goed in te richten krijgt low-code de strategische plek in het IT-landschap die het verdient.

Center of Excellence

Uiteindelijk zal iedere middelgrote of grote organisatie die succesvol met low-code werkt een low-code Center of Excellence moeten hebben, waar de kennis over low-code en verantwoordelijkheid voor beleid en governance geborgd zijn. Dat zorgt ervoor dat je organisatie zonder externe betrokkenheid zelfstandig verder kan met low-code ontwikkeling.

Door low-code als nieuwe expertise toe te voegen aan al onze bestaande diensten, kunnen we nu nog sneller en beter het volledige spectrum aan kennis leveren dat jij nodig hebt om te innoveren. Van UX en interactie-ontwerp tot enterprise IT en ERP en van cloud development tot managed services.

Nieuwsgierig geworden?

Ben je benieuwd of Microsoft Power Platform in jouw organisatie ook versnelling en flexibiliteit kan brengen? Laat het ons weten. Dan gaan we samen op zoek naar de innovatiekansen die Power Platform voor jou biedt.

Neem contact met ons op

Meer nieuws in deze categorie

Wil je kennismaken of heb je een vraag?

Stuur een bericht