https://blisdigital.com/nieuws/multiplatform-native-mobile-apps https://blisdigital.com/en/news/multiplatform-native-mobile-apps
Nieuws18-09-2013Christian Boer

Multiplatform ‘native’ mobile apps

Nieuws

HTML5

HTML5 is de techniek die hiervoor de oplossing moet bieden. Met HTML5 kunnen mobile apps ontwikkeld worden die op alle platforms (Apple iOS, Google Android, Microsoft Windows 8) werken en gedeeltelijk gebruik maken van de mogelijkheden die een mobiel platform biedt. Maar om een echt ‘native’ ervaring qua performance, look-en-feel en gebruik van specifieke platformmogelijkheden te bieden aan de gebruiker, zal er toch echt een native app ontwikkeld moeten worden. Daar is de oprichter van Facebook onlangs ook achtergekomen. De discussie wordt hier al langere tijd over gevoerd.

Microsoft .NET

BLiS maakt al langere tijd gebruik van het Microsoft .NET framework voor het ontwikkelen van haar webapplicaties. Voor velen onbekend is dat er ook een open source variant/alternatief is met de naam Mono. Dit Mono framework biedt nagenoeg de complete functionaliteit van het actuele Microsoft .NET 4 framework en werkt bijvoorbeeld uitstekend onder Linux.

Native apps met Mono

De ontwikkelaars van het Mono framework zijn in 2011 gestart met het aanbieden van tools waarmee het mogelijk is om met behulp van het Mono framework native apps te ontwikkelen voor de mobiele platforms. Dit biedt grote voordelen voor ontwikkelaars van mobiele apps:

  • Met één duidelijke, snelle en consistente programmeertaal (C#) apps ontwikkelen voor verschillende platforms;
  • Gebruik kunnen maken van alle mogelijkheden dat een mobiel platform biedt met de look-en-feel van dat platform;
  • Optimale performance van apps doordat ze ‘native’ zijn;
  • Gedeelde code voor databasebenadering en businesslogica die op alle platforms werkt;
  • Gebruik van alle vertrouwde en beproefde ontwikkeltools zoals Microsoft Visual Studio en haar uitbreidingen;

Met dit Mono framework was BLiS in staat om voor Rabobank een native app te ontwikkelen die zowel voor Apple iOS als Google Android werkt en de specifieke mogelijkheden gebruikt die Google Android biedt om gebruik te maken van Bluetooth.