https://blisdigital.com/nieuws/mijntop5powerplatformupdates https://blisdigital.com/en/news/test
Nieuws17-02-2022Albert-Jan Schot

Mijn top 5 van de Power Platform updates

Nieuws

Microsoft heeft recent een nieuwe roadmap gepubliceerd voor het Power Platform. Onder de noemer ‘2022 Release Wave 1’-plan geeft Microsoft inzicht in veel van de aankomende updates voor het Power Platform. Om die reden had de PowerAddicts NL Usergroup een avond georganiseerd om aandacht te schenken aan deze ontwikkelingen. Samen met andere Power Platform experts, was ik gevraagd welke updates en ontwikkelingen er voor ons uitsprongen. Maar ja, met zo veel moois aan de horizon, welke kies je dan? In dit blog mijn top vijf!

Wat is een Release Wave-plan

Voor het Power Platform en voor Dynamics 365 brengt Microsoft nu voor het tweede jaar een ‘release wave plan’ uit. In dit release plan vind je de nieuwe functies die tussen April 2022 en september 2022 worden uitgerold. Voor het Power Platform gaan de updates natuurlijk over Power BI, Power Apps, Power Apps-portals, Power Automate, Power Virtual Agents en AI Builder. Maar ook zaken als Governance en Security krijgen aandacht.

Je vindt het plan online hier: https://aka.ms/PowerPlatformWave1ReleasePlan. Je kunt zowel online door alle stappen lopen, of de PDF downloaden. Let bij het downloaden van de PDF wel op dat er regelmatig updates worden uitgebracht; het kan dus zomaar zijn dat je download niet meer helemaal actueel is. In het totaal vind je iets meer dan 100 updates in het release plan verspreid over 184 pagina’s, er komen dus genoeg mooie dingen aan!

Onze top 5 🏆

Als grote Power Platform fans delen wij graag onze top 5. Het zijn de updates waar wij het meest enthousiast over zijn. Niet allemaal zijn ze nieuw; sommige van deze updates waren al aangekondigd op de Ignite, maar ze komen er nu echt aan.

1. Samenwerken in Power Apps

Zo rond de zomer wordt het mogelijk (in preview) om samen te kunnen werken aan Power Apps. Meerdere makers kunnen tegelijkertijd aan dezelfde app werken en wijzigingen samenvoegen. Momenteel is het niet eens mogelijk om de app tweemaal te openen; dus alleen al de mogelijkheid om dat te kunnen gaat ons helpen als we met een team aan een app moeten werken. En op het moment dat je de code opslaat in een source control systeem wordt het ook mogelijk om inzicht te krijgen wie welke aanpassing doet in de app. Details over samenwerken in Power Apps.

2. Conditional access policies

Met conditional access policies is het mogelijk om extra authenticatie af te dwingen binnen het Power Platform. Vanaf April wordt het ook mogelijk om dit op basis van afzonderlijke apps in te stellen. Zo kun je specifieke apps aanwijzen waarop MFA moet worden afgedwongen; als je werkt met persoonlijke data kun je extra beveiliging inbouwen. Of misschien wil je juist wel beleid afdwingen dat de apps die je maakt alleen benaderbaar zijn als het apparaat wat wordt gebruikt voldoet aan bepaalde voorwaarden.

Dit zijn natuurlijk instellingen die je mag verwachten van een volwassen platform. Maar toch zijn wij erg blij met deze mogelijkheid van meer controle en veiligheid bij het bouwen van low-code oplossingen! Meer details over Conditional access.

3. Undo in de Cloud Flow designer

Misschien wel de meest gemiste functionaliteit bij het maken van Flows is de Undo-knop. Je klikt het één en ander in elkaar en je denkt dat iets weg kan om vervolgens tot de conclusie te komen dat je het toch niet had moeten verwijderen. Met de ‘revert’ of ‘undo’ functionaliteit kun je een aantal stappen terug; mocht je dus iets hebben toegevoegd, verwijderd of aangepast kun je dit ongedaan maken.

Dergelijke functionaliteit zit natuurlijk al in het bouwen van Power Apps; maar komt vanaf April ook naar Power Automate in de Cloud Flows beschikbaar.

4. Dataverse resultaten in Microsoft Search

Met Microsoft 365 Search heb je een enterprise search functionaliteit die werkt in Bing.com, Office.com en SharePoint; met de aankomende update van het Power Platform biedt het ook de nodige voordelen om Dataverse informatie daarin te ontsluiten. Standaard functionaliteit als opmaak van deze zoekresultaten is uiteraard beschikbaar. En zo kun je al jouw Dataverse informatie eenvoudig ontsluiten.

5. Application dependencies management

Als laatste (maar zeker niet de minste) komt er logica waar elke Fusion Developer enthousiast van moet worden. Zeker in complexere oplossingen krijg je te maken met afhankelijkheden. Met deze nieuwe mogelijkheid wordt het mogelijk deze afhankelijkheden vast te leggen en in de oplossing mee uit te rollen. Je kunt als ontwikkelaar tijdens de ontwikkeling van de oplossing aangeven welke afhankelijkheden er zijn; of notificaties krijgen als je gebruik maakt van afhankelijkheden. Tijdens de installatie wordt er vervolgens gezorgd dat al deze afhankelijkheden worden geïnstalleerd.

We hebben al vaker geblogd over ALM: van een beetje aanklooien naar 'in control' met Power Platform maar dit is natuurlijk een belangrijke ontwikkeling om dit mogelijk te maken. Met een beetje geluk is dit ook een van de features die er snel aan moet komen en in April al beschikbaar moet zijn.

Iets gemist?

Zo zijn er weer een heel aantal nieuwe ontwikkeling; want je kunt je voorstellen dat er vijf kiezen uit meer dan 100 geen gemakkelijke keuze is. Vind je dat er een gemist hebben? Laat het ons weten!

Benieuwd wat het Power Platform jou te bieden heeft?

Bel of mail Albert-Jan Schot

Albert-Jan Schot