Loading...
Algemeen

Meerdere domeinnamen, de voor- en nadelen

door Geert Stolk
op 09 augustus 2012

Een interessante gedachte is om per expertisegebied of productgroep een aparte domeinnaam te registreren.  Zo kun je direct in de domeinnaam je belangrijkste keyword noemen.  Voor beginnende sites kan dit interessant zijn, wat zijn de voor- en nadelen?

Een interessante gedachte is om per expertisegebied of productgroep een aparte domeinnaam te registreren.  Zo kun je direct in de domeinnaam je belangrijkste keyword noemen.  Voor beginnende sites kan dit interessant zijn, wat zijn de voor- en nadelen?

In dit scenario zijn een aantal opties overwogen:

  1. Een domein met de bedrijfsnaam en de wat minder mooie extensie: bedrijfsnaam.biz
  2. Een domeinnaam waarin de bedrijfsnaam wordt genoemd, plus een overkoepelende term: bedrijfsnaam-kinderspullen.nl
  3. Een domeinnaam per divisie: bedrijfsnaam-kinderkleding.nl en bedrijfsnaam-kindermeubels.nl
  4. Een combinatie van optie 1 of 2 met optie 3, waarbij 1 of 2 de overkoepelende bedrijfswebsite is, en de shops zich bevinden op de domeinen uit 3.

Overwegingen optie 1:

Een domeinnaam met de bedrijfsnaam alleen is altijd sterker en staat professioneler. Dit wordt in dit geval wel enigszins teniet gedaan door de extensie. Als er al SEO waarde is opgebouwd op dit domein, is het toch het overwegen waard om hem te houden. Bij een nieuw domein moet je er ook rekening mee houden dat klanten het moeten onthouden. Onthouden ze je bedrijfsnaam, maar typen ze .nl in de browser, dan krijgen ze mogelijk de website van een ander bedrijf te zien.

Overwegingen optie 2:

De extensie bij deze optie is een stuk mooier. Google hecht veel waarde aan lokale domeinnamen. Je zult in Nederland niet snel een .cn website terugvinden, of hij nou in het Nederlands of Chinees geschreven is. Voor klanten en bezoekers wordt het wel lastiger. In plaats van alleen de bedrijfsnaam te moeten onthouden, moeten ze nog een extra term onthouden. En was het nou met of zonder koppelstreepje? Met 301 redirects vanaf de oude pagina’s naar de nieuwe kan een deel van de opgebouwde SEO waarde weer meegenomen worden. Een kleine terugval is lastig te voorkomen, maar wie weet wat de mooie nieuwe domeinnaam nog gaat brengen? Zorg in ieder geval dat de belangrijkste inkomende links ook worden aangepast naar de nieuwe url.

Overwegingen optie 3:

Ook bij deze optie komen al snel de koppelstreepjes op. Het vinden van de juiste URL voor de klant is nog lastiger geworden, ze moeten namelijk ook nog bedenken welke divisie ze nodig hebben. Er ligt misschien nog wel een kans bij het zoekwoord optimaliseren. Een domein houdt veel meer verband met een bepaald thema en is over de hele site specifieker te targetten. Aan de andere kant maak je veel minder gebruik van de kracht van de hele site. Bijvoorbeeld inkomende links die normaal voor je hoofddomein in je voordeel werken, hebben nu nog maar invloed op een domein. Je andere domein zal hier niet of nauwelijks van mee profiteren. Ook is het uitkijken geblazen voor duplicate content. Op beide sites zullen snel dezelfde pagina’s voorkomen zoals de contactpagina, over ons pagina of bepaalde productpagina’s. Teveel duplicate content kan zelfs leiden tot een penalty. Het is ook lastig om juiste 301 verwijzingen te kiezen als er al een domein bestaat. Naar welk domein ga je verwijzen vanaf het oude domein?

Overwegingen optie 4:

In deze optie kun je proberen zoveel mogelijk direct verkeer op te vangen, en domeinen zo specifiek mogelijk te targetten op thema’s. Deze optie werk bijvoorbeeld voor Coolblue goed. Coolblue.nl is hierbij de overkoepelende organisaties, met tal van webshops daaronder. Je kunt je nog wel afvragen of twee divisies daarvoor wel de moeite waard is. Nadelen van optie 3 gelden voor een groot deel ook voor deze optie. Het is uitkijken voor duplicate content en denk goed na over 301 verwijzingen.

Hebben de domeinen op zichzelf voldoende SEO kracht en verschillen ze ook voldoende van elkaar? Dan is optie 3 of 4 het overwegen waard. Als laatste tip: benader de eigenaar van de domeinnaam die je eigenlijk wilde hebben. Misschien wil hij toch overwegen het .nl, .com of .eu adres tegen schappelijke prijs aan je over te dragen. Sommige eigenaren is het hier juist om te doen.

Geert Stolk
Over de auteur
Over de auteur
Geert Stolk

Lead Online Marketeer

Meer stories van Geert Stolk