https://blisdigital.com/nieuws/kikk-festival-2017 https://blisdigital.com/en/news/kikk-festival-2017
Nieuws06-11-2017Jan-Paul Koudstaal

Kikk Festival 2017

Nieuws

Het is weer begin november, dus dat betekent dat het weer tijd is voor KIKK Festival. KIKK is een meerdaags festival over kunst, technologie en creativiteit dat plaatsvindt in Namur, België. In het Théâtre de Namur zijn er diverse sprekers te zien, op het marktplein presenteren diverse startups hun innovaties en op meerdere locaties in de stad zijn kunstinstallaties te zien.

Hier volgen mijn drie favoriete talks:

Material by Design

Jifei Ou (designer, onderzoeker en promovendus van MIT Media Lab) presenteerde verschillende manieren om fysieke materialen opnieuw te ontwerpen. Hij gebruikte in zijn onderzoek een hoge resolutie 3D-printer voor het produceren van haar, schuim en scharnieren, met detectie- en bedieningsmogelijkheden. Erg interessant! Meer hierover in deze video:

Mr. Bingo

Mr. Bingo gaf de meest humoristische presentatie van KIKK. Op geheel eigen wijze vertelde hij hoe hij zijn carrière begon als illustrator in de reclame industrie. In 2011 begon hij zijn “Hate Mail”-project, waar vreemden hem betaalden om een handgetekende, aanstootgevende ansichtkaart te sturen naar een naam en adres van hun keuze. Dit zelf-geïnitieerde project was zo succesvol dat hij in 2015 besloot niet meer voor klanten te werken.

Nu verdient hij zijn geld door het maken van boeken, kunst en heeft hij een advent-kalender gelanceerd waar je iedere dag een persoon kan ”uitkleden” door de kleding weg te krassen.

Home

Claudio Guglieri (design director bij Microsoft) gaf een talk over onze dagelijkse relaties met digitale interfaces. Als je kijkt naar hoe vaak mensen hun telefoon, tablet, PC en game-console gebruiken vond ik het mooi hoe Claudio dit vergelijkt met een “Thuis”. En dat in de software die je dagelijks gebruikt de verbetering vaak in kleine stapjes gedaan worden, met de focus op gebruiksgemak.

Marketing sites daarentegen worden meestal een enkele keer bezocht en kunnen daardoor verrijkt worden met emotionele design patronen, zoals fade-in transities, animaties en video. Dit zou je dan weer kunnen vergelijken met het bezoeken van een “Hotel”, waarbij je uiteraard graag je weg wilt kunnen vinden en het een fijne verrassing is als er een chocolaatje op je kussen ligt. Ik denk dat daar de uitdaging ligt voor digital designers: gebruikers niet onnodig verbazen, maar juist positief verrassen.

Dit waren slechts drie van de talks die ik goed vond. Er waren ook erg gave talks die gingen over Augmented Reality, Artificial Intelligence, Machine Learning, maar ook hoe design gehandicapten kan helpen. Ga jij volgend jaar ook mee? Blis.digital/vacatures