https://blisdigital.com/nieuws/kennismaken-met-dirk-jan https://blisdigital.com/en/news/kennismaken-met-dirk-jan
Nieuws14-01-2016Jelle Hoogeveen

Kennismaken met Dirk-Jan

Nieuws

Bij BLiS borrelen we niet één, maar twee keer per week. Op donderdag én vrijdag. Als de klok ‘bier-uur’ slaat, is het tijd voor een drankje, een zakje chips en wat ontspanning na alle drukte en hectiek van de week. Deze borrel gaan we in gesprek met één van de oprichters van BLiS over een onderwerp waar sport en technologie samen komen.

We maken kennis met:

Naam: Dirk-Jan Los
Functie: Partner/ HR & services manager
Favoriete drankje: Hertog Jan
Favoriete chips: naturel

Dirk-Jan, je hebt je fiets meegenomen en een hele installatie eromheen. Wat is dit allemaal?

Het leek me leuk wat te vertellen over Zwift. Ik ben buiten het werk een fanatieke fietser en behalve ritten buiten, train ik ook graag binnen. Zwift is een applicatie waar je samen met fietsers over de hele wereld virtueel in een 3D-wereld ritten kan rijden. Bijvoorbeeld een rit over Watopia; parcours op een tropisch eiland in de Stille Oceaan. Je zet je fiets op een indoor trainer en die sluit je aan op je computer met een scherm. Via het programma, wat dus eigenlijk een soort game is, beoefen ik binnenshuis mijn favoriete hobby én houd ik mijn conditie op pijl.

Gaaf, maar dit is niet iets wat BLiS heeft ontwikkeld. Wat is de relatie met BLiS?

Ik wilde dit meenemen, omdat BLiS bestaat uit een groep enorm sportieve techneuten. We hebben hier veel mensen die hardlopen, wintersporten, surfen, vechtsporten beoefenen en ook velen die tijd op de racefiets doorbrengen.

Deze tool brengt twee zaken samen die veel met BLiS te maken hebben, techniek en sport. We hebben als nieuwe slogan ‘riding the digital wave’, dit is nou typisch zo’n innovatief product. Ook sluit dit zo goed aan, omdat wij ons op verschillende manieren bezig houden met het fenomeen ‘quantified self’.

Wat is quantified self en hoe passen wij dit toe in onze producten?

Quantified self integreert technologie in je leven en houdt zich bezig met hoe je jezelf op verschillende vlakken kan verbeteren. De techniek meet en jij kan je doelstellingen bepalen en zien of je op schema ligt.

Samen met een van onze klanten hebben we bijvoorbeeld een vitaliteitsapp ontwikkeld. Tijdens een intake wordt als medewerker je fysieke en mentale gesteldheid op verschillende manieren gemeten. Na zo’n intake kan je met de resultaten zien waar je tegenaan loopt en wat je zou willen verbeteren.

De tool die wij daarvoor ontwikkelen koppelt meerdere bronnen samen, zoals de Fitbit (polsbandje die bewegingsactiviteit meet), Moves App (bewegingsdagboek) en je Outlook. Met die bronnen kan je na verloop van tijd verbanden halen en met die gegevens doelstellingen bepalen of bereiken. Bijvoorbeeld: je zit vaak in de middag bij afspraken, en de Fitbit meet dat je vervolgens onrustig slaapt. De tool ontdekt daar een patroon in en als gebruiker kan je daar op anticiperen. In dit geval kan je kijken wat er gebeurt met je nachtrust als je alleen nog je afspraken in de ochtend plant. Eigenlijk moet de tool je kwaliteit van leven en werken helpen verbeteren.

Zo hebben we nog een aantal producten waar de focus ligt op jezelf te verbeteren, denk bijvoorbeeld aan Improgression en Leren met Lea.

Ik zie jou ook wel eens fietsen achter je bureau op een andere fiets. Wat is dat precies en waarvoor doe je dat?

Dat heet een Deskbike. Vele mensen denken dat ik dit doe voor mijn rug, maar het zorgt ervoor dat je bloedcirculatie verbetert. Dat voorziet je hersenen van meer zuurstof en verhoogt daardoor je concentratie. Of dat het echt doet ben ik nog aan het ondervinden, maar voorlopig voel ik me er wel lekker door. Ik heb er zelf een app voor ontwikkeld, die bijhoudt hoeveel ik heb gefietst achter mijn bureau. Ik vind sporten en bewegen belangrijk en dat stimuleren we bij BLiS. Veel medewerkers maken in hun pauze een stevige wandeling, dat is een gezonde onderbreking van de lange tijd dat je achter je bureau zit. Ook zo combineren we techniek met beweging.