https://blisdigital.com/nieuws/fitc-amsterdam-x-deel-1 https://blisdigital.com/en/news/fitc-amsterdam-x-deel-1
Nieuws27-02-2017Jan-Paul Koudstaal

FITC Amsterdam X - deel 1

Nieuws

Concept, Create, and Sell

Op zondag deed ik mee aan de workshop "Concept, Create, and Sell" die gegeven werd door Anton & Irene, een duo bekend om o.a. hun werk voor The Met Museum, Zumtobel en Karim Rashid.  

Het doel van de workshop was om snel ideeën te genereren en deze te pitchen. De opdracht: maak een app voor Lonely Planet, de bekende reisgids voor backpackers. Vanwege de tijdsdruk (van 10.00 tot 17.00 uur) bleef er vrij weinig tijd over om eens goed na te denken of het concept van de app wel de juiste oplossing is. En dat was juist de bedoeling: leren om in korte tijd een tof idee te pitchen. 

c12c3c0b3364dce80d17eabe12fbdfdb.jpg#asset:317

Na een korte toelichting werden zeven teams gemaakt en kwam ik terecht bij Petra (copywriter) en Kerry (motion graphic designer). We gingen direct van start met de rolverdeling en een kort onderzoek naar de huidige apps. Omdat we allemaal Lonely Planet kennen en gebruiken was het vrij makkelijk om ons in te leven in de doelgroep. 

Na de brainstorm fase hadden we een keuze gemaakt voor het concept onze app genaamd True Local. Een app waarmee reizigers op maat gemaakte, authentieke ervaringen kunnen aanvragen en aanbieden. Terwijl Petra en Kerry de verhaallijn en teksten voor de presentatie maakten ging ik aan de slag met het design. Voor de pitch is het niet nodig om pixelperfecte designs te maken, zolang het duidelijk is wat de app moet kunnen is het goed. 

Rond 15.30 waren de presentaties gereed en gingen we naar elkaars presentaties kijken. Het was erg leuk om te zien welke verschillende ideeën er allemaal bedacht waren, van een dating app tot een op maat gemaakte reisgids met conversational UI. Na elke presentatie kreeg het publiek tijd om vragen te stellen en gaven Anton & Irene ook opbouwende kritiek over de pitch.  

Onze presentatie had goede elementen (opbouw van het verhaal, humor) maar ook mindere (te veel aandacht op onboarding flow, te weinig op de kern van de app) en dat vond ik vooral leerzaam. Al met al was het een leuke en leerzame dag!

Where The Paper Stops

Verhuisd van Frankrijk naar London om daar zijn opleiding te volgen en bekend van projecten voor klanten als Jack Daniels, Nike en Converse gaf McBess een toffe presentatie over zijn artistieke loopbaan. Hij begon met het laten zien van portfolio werk en liet vervolgens ook het proces zien hoe hij tot het eindresultaat is gekomen.

0edb7d3ce929fc0d17727b218637075d.png#asset:318


In Berlijn heeft de broer van McBess een eigen kledingwinkel en bar/restaurant geopend, genaamd Dudes Factory en The Dudes Deli. Volledig in de stijl van McBess is dit een onmisbare plekken geworden in Berlijn en zal je bij een bezoek volledig meegenomen worden in de wereld van McBess. De presentatie bevatte een hoop creativiteit en iedereen was aardig onder de indruk van het werk.  

  

Therapy

Op de conferentie was er naast UX design en illustratie ook veel aandacht voor animators en 3d designers die hun sporen hebben verdiend in reclame campagnes voor grote merken en in de filmindustrie. Zo was er een enorm inspirerende sessie met GMUNK, niet geheel toevallig Therapy genaamd.  

GMUNK is een digitale beeldkunstenaar. Zijn 3d design, fotografie, lichtkunst en films, inspireerden de grote merken van deze wereld (Audi, Microsoft), om hem te vragen voor beeld voor hun commercials en films te ontwikkelen. Zo is hij onder meer verantwoordelijk geweest voor het lichtontwerp in de film TRON. Rode draad door deze sessie was dat GMUNK vanuit digitale beeldende kunst experimenteert met nieuwe technieken, waarmee hij opdrachten binnenhaalt bij in eerste instantie relatief kleine opdrachtgevers.  

Van daaruit melden steeds grotere opdrachtgevers/merken zich bij hem. Hij ontwikkelt zichzelf steeds verder (pushing forward) op telkens een ander designvlak die daarvoor niet of amper bestond. Naast het inhoudelijke was de sessie ook een feest voor het oog. Bizar mooie animaties, commercials en trailers wisselden elkaar continue af.   
 

Fuck it, let’s do this

Wie had ooit gedacht dat je design ook kunt inzetten als een vorm van activisme? Maral Pourkazemi, die begon als design student en graphic designer bij een advertising agency in Iran, beschouwt zichzelf als zo'n design activiste.  

Toen er in 2009 massale protesten uitbraken, werd het recht op privacy en persvrijheid geschonden door de overheid om de gebeurtenissen tijdens deze protesten stil te houden. Om deze situatie in kaart te brengen, zodat de rest van de wereld kon begrijpen wat er gaande was in Iran, maakte Maral hier haar afstudeerproject van. Ze deed onderzoek naar hoe het met de persvrijheid, internetvrijheid en privacy in Iran gesteld was en naar de manieren waarop de Iraanse Overheid het volk van het internet isoleert.  

Haar onderzoek bleek niet zonder consequenties. Ze werd weggestuurd van haar studie. Gelukkig kon ze bij een andere studie haar project afronden met als resultaat een aantal informatieve, aantrekkelijke infographics. Haar keuze om dit project door te zetten ondanks alle tegenslagen, ontketende een tal van andere kansen voor haar. Zo werd ze gevraagd om van haar infographics een animatie te maken die heel de wereld overging (zonder dat ze wist hoe ze kon animeren, maar ze deed het toch). Daarna verliet ze haar 'saaie' advertising baan voor een baan bij een graphic/data agency in Londen, werd ze gevraagd om zelf op data-events te spreken en begon ze haar eigen data-events te organiseren. Nu is ze onderdeel geworden van een feministische onderzoeksgroep genaamd Deep Data en doet zij onderzoek naar het Deep Web, verstopte data die niet door standaard zoekmachines geïndexeerd worden en vaak crimineel van aard zijn. 

De kern van Maral’s verhaal is dat design een grote rol kan spelen in situaties waarbij mensenrechten niet worden nageleefd. Volgens Maral open je deuren door tegen alles “Fuck it, let’s just do this” te zeggen, en moet je je niet laten afschrikken door de mogelijke consequenties en de angst die deze met zich meebrengen.  

~ Tot zo ver deel 1, morgen verschijnt deel 2