https://blisdigital.com/nieuws/feyenoord-kampioen-een-kijkje-achter-de-schermen https://blisdigital.com/en/news/feyenoord-kampioen-een-kijkje-achter-de-schermen-1
Nieuws16-05-2017Robert Ros

Feyenoord Kampioen: een kijkje achter de schermen

Nieuws

Tijdens de wedstrijd zat een selectie van ons BLIS-team klaar om in te grijpen waar nodig. En omdat we natuurlijk uitgingen van het scenario waarin Feyenoord zou eindigen als kampioen, waren we goed voorbereid.


Tijdens het kampioensfeest en de huldiging van Feyenoord werd grote drukte verwacht op Feyenoord.nl. Daarom hebben wij een aparte site gemaakt voor het kampioenschap: Feyenoordkampioen.nl en kozen daarbij voor een radicale aanpak:

In plaats van de site on-demand te genereren, wordt deze elke minuut opnieuw gegenereerd als verzameling statische HTML-pagina’s. De kampioenswebsite wordt gehost op de cloud-infrastructuur van Amazon Web Services (AWS). We maakten gebruik van verschillende diensten van Amazon die er samen voor hebben gezorgd dat we gegarandeerd een website hebben die grote piekdrukte kan verwerken. 


De kampioenswebsite is gebouwd op de Cloud-infrastructuur van Amazon. Er is gebruik gemaakt van Simple Storage Service (S3) en CloudFront om de website snel en bereikbaar te houden.

De kampioenswebsite wordt elke minuut opnieuw opgebouwd met informatie uit de Feyenoord-website en externe API’s van diensten zoals Twitter, Instagram en YouTube. De wijzigingen in de website worden automatisch geüpload naar de file-servers van Amazon S3.

Vervolgens maken we gebruik van CloudFront van Amazon om de website beschikbaar te maken. CloudFront is een Content Delivery Network (CDN) met enorme capaciteit die automatisch meegroeit met de behoefte. CloudFront zorgt er ook voor dat bestanden tijdelijk worden gecachet zodat de bron-servers niet bezwijken onder grote drukte. Uit de statistieken van Amazon blijkt hoe goed het caching-mechanisme heeft gewerkt.

Deze grafiek toont de pieken in dataverkeer tijdens het eindsignaal en de huldiging. De groene lijn is het dataverkeer van CloudFront, de blauwe lijn is het dataverkeer naar S3. Meer dan 95% van al het verkeer wordt in CloudFront gecachet.

Deze grafiek toont het aantal HTTP-requests naar de kampioenswebsite. Op de pieken werden er ruim 150.000 requests per minuut afgeleverd.

Naast CloudFront maken we ook gebruik van de CDN van Cloudflare. Dit is een Content Delivery Network dat we gebruiken voor het cachen van alle media-bestanden van de Feyenoord-website. In Cloudflare is afgelopen weekend in totaal meer dan 250 GB aan dataverkeer gecachet en is meer dan 15 GB aan dataverkeer doorgezet naar de Feyenoord-servers.

Dataverkeer door Cloudflare afgehandeld. De blauwe lijn is het verkeer dat niet gecachet kon worden en de Feyenoord-server heeft bereikt.

Maar wat doen beide systemen nu eigenlijk precies?

Samengevat zorgen beide systemen ervoor dat de website grote hoeveelheden bezoekers aan kan en dat de sites tijdens piekdrukte bereikbaar blijven. Al onze servers en websites worden automatisch in de gaten gehouden met behulp van PRTG Network Monitor software, zodat we altijd op de hoogte zijn van de status en het gebruik. In onderstaande grafiek is het verkeer op de Feyenoord-server te zien. 

Verkeer naar de Feyenoord-server: De grote piek werd bereikt vlak voor het eindsignaal van de wedstrijd. Op dat moment hebben we al het verkeer omgeleid naar de kampioenswebsite en keerde de rust op de Feyenoord-server terug.

Fun facts:

  • 56.000 unieke bezoekers bezochten zondag de kampioenssite.
  • 90.000 bezoekers bezochten voor en tijdens de wedstrijd de reguliere Feyenoord-website.
  • De Feyenoord-app werd door ruim 22.000 gebruikers opgestart.
  • De filmpjes via de website werden massaal bekeken: 50.000 keer werd er op ‘play’ geklikt.
  • Op het YouTube-kanaal van Feyenoord is zondag in totaal voor 1 jaar en 308 dagen aan video’s bekeken.
  • Op Facebook bereikten we 4,7 miljoen (!) mensen.