https://blisdigital.com/nieuws/een-eigen-website-in-een-dag-en-een-beetje https://blisdigital.com/en/news/een-eigen-website-in-een-dag-en-een-beetje
Nieuws06-01-2014Geert Stolk

Een eigen website in een dag (en een beetje)

Nieuws

De groei van BLiS

Websites maken kunnen we als geen ander bij BLiS, dus dat moet geen probleem zijn. In 2012 en 2013 is het team versterkt met twee visual designers, een online marketing specialist, een frontend developer, diverse backend developers, een complete supportafdeling en projectmanagers om alles in goede banen te leiden. Je kunt dus wel stellen dat we nu echt alle expertise in huis hebben om een fantastische, communicatief sterke website te ontwikkelen. Het enige probleem: er is slechts één dag de tijd om met het complete team samen te zitten en de nieuwe website te ontwikkelen. Dat hebben we dan ook gedaan.

Voorbereidingen

Eén dag was ingepland, van half 5 in de ochtend, totdat de website klaar zou zijn. Omdat dat waarschijnlijk toch iets te ambitieus zou zijn zonder enige voorbereiding is er eerst wat voorwerk gedaan.

In grove lijnen is er een idee uitgewerkt en zijn er wireframe modellen uitgewerkt door de conceptontwikkelaar. Directielid Richard is uitgeroepen tot productowner en mocht in die rol zijn wensen en eisen uitspreken. De visual designer is met een ‘carte blanche’ aan de slag gegaan met een brand manual. Onder andere een nieuw logo, lettertype en huisstijl zijn ontwikkeld aan de hand van de nieuwe strategie en visie van BLiS. Met dit bijna religieuze document en de wireframes is de website al praktisch ontworpen.

04:30 uur: start met een nieuw behang

Het project is volgens de Scrum ontwikkelmethode opgezet, met als enig verschil dat we niet werken in sprints van 1 tot 3 weken, maar dat er één sprint is van één (lange) dag. Voor de rest is de opzet hetzelfde. Er is een productowner verantwoordelijk voor een lijst met eisen en wensen (de backlog), een ontwikkelteam met alle benodigde expertise en een scrummaster die het project begeleid.

Om half 5 ’s ochtends is de muur van de projectkamer behangen met brownpaper. Vervolgens zijn alle eisen en wensen op post-its geschreven en vervolgens op het papier geplakt. Iedere fase heeft een eigen baan brownpaper. Een ontwikkelaar die start met een bepaalde wens haalt zijn post-it van de backlog af en verplaatst die naar de baan ‘in progress’. Zo doet niemand dubbel werk en ziet de scrummaster in één oogopslag de vordering van het project.

06:30: ontbijten en ontwerpen

Om half 7 is het backlog gevuld, zijn verantwoordelijkheden benoemd en staat het gezamenlijk doel helder op ieders netvlies. We willen laten zien wie we zijn en hoe we onze klanten helpen resultaat te boeken met hun online kanalen. Dat verhaal moet de website vertellen. Er is gekozen voor het nieuwe domein weareblis.com, met de insteek om niet alles tot in detail te willen vertellen, maar vooral een boodschap over te brengen. Aan de ontwerper de taak om de trots die we hebben voor BLiS ook over te brengen met de website. Door middel van sterke quotes, herkenbare iconen en een grote foto’s van ons team op de achtergrond wordt deze boodschap overgebracht. Het straalt uit hoe wij nauw samenwerken met onze klanten en benoemd daarbij onze successen. Niet om onszelf op de borst te kloppen, maar om te laten zien dat we trots zijn op onze manier van werken.

Introducties

Op de website wordt niet alleen het nieuwe logo geintroduceerd, maar ook het beeldmerk met de hoofdletter “B”. De letter zal gebruikt gaan worden op documenten, visitekaartjes en op de sociale kanalen.

Weareblis.com is ook de eerste website voor onszelf die volledig responsive werkt. Mobiel, tablet, laptop, desktop of wat voor hybride apparaat dan ook, de website zal er altijd goed uitzien.

Wat ook nieuw is, is dat we ons juist heel erg weinig hebben gericht op zoekmachineoptimalisatie en dat is een bewuste keuze geweest. Natuurlijk is de techniek van de website ook wat betreft SEO dik in orde, maar dit keer ligt de focus echt op het verhaal. Tenslotte komt het grootste deel van onze klanten in aanraking met de website nadat iemand ze over ons heeft getipt. In plaats van nieuwe bezoekers te trekken, vertellen we liever het hele verhaal aan de persoon die via een warm advies is binnenkomen. Dat is eigenlijk ook altijd de kracht van BLiS geweest.

Om het persoonlijk contact nog meer te benadrukken zijn er professionele foto’s gemaakt van alle teamleden en het team tijdens dagelijkse bezigheden. In plaats van sterk bewerkte stockfoto’s gebruiken wij eigen foto’s. Geen opsmuk, maar realiteit. Wat je ziet is wat je krijgt.

Is het gelukt, een website in één dag?

Ja en nee. De belangrijkste componenten zijn na een zware en lange dag dan toch afgerond. Een volledige website, inclusief alle content, is toch iets te veel van het goede. Bijvoorbeeld het vullen van het portfolio, toevoegen van alle teamleden en het overzetten van het bedrijfsblog is dan ook later gebeurd. Toch is er binnen één dag ontzettend veel werk verricht en kunnen we trots zijn op het eindresultaat. Veel van de gebruikte methoden en intensieve samenwerkingen tussen teamleden en productowner gebruiken we nu ook in andere projecten.

Wat ons betreft is de nieuwe website erg geslaagd. Wat vind jij?