https://blisdigital.com/nieuws/de-afnemende-en-opkomende-webdesign-trends-voor-2014 https://blisdigital.com/en/news/de-afnemende-en-opkomende-webdesign-trends-voor-2014
Nieuws20-01-2014Mike van den IJssel

De afnemende en opkomende webdesign trends voor 2014

Nieuws

De vierkante sliders op de homepagina
De tijd van de vierkante slider op de homepagina lijkt voorbij te zijn. Met alle oplossingen die tegenwoordig op het internet te zien zijn is deze niet meer spectaculair. De slider wordt tegenwoordig eerder als lelijk en vervelend ervaren dan de functie die het vroeger had.

Flash intro video's
De flash intro was altijd een oplossing die de aandacht trok van de bezoeker om het vervolgens te informeren bij het binnenkomen van de website. Tegenwoordig is dit niet meer het geval, ruim 70% van Nederland internet tegenwoordig via een mobiel apparaat als een tablet of telefoon. Op deze devices werken de “oude” flash intro's niet. Hiervoor zijn al goede vervangingen op de markt zoals storytelling, hier kom ik zo op terug in de opkomend trends.

Veel verschillende fonts
Afgelopen jaar heeft u het vast wel gezien, de mooie afbeeldingen met allerlei soorten typografie in één puzzel samen gepropt. Vaak indrukwekkend hoeveel tijd daarin heeft gezeten. Naar verwachting zal dit in 2014 afnemen, dus voor onze typografie fans, geniet er nog van en wees voorbereid op een nieuwe trend op dit gebied.

Lange formulieren
Iedereen kent het wel, je wilt je ergens voor aanmelden of contact opnemen, maar je moet eerst een berg invulvelden invullen. Een drempel die voor sommige te hoog is, en wat dus contact met leads of geïnteresseerden kan kosten. Zorg ervoor dat jouw formulier beknopter wordt zodat de drempel niet te hoog ligt om een actie te ondernemen

Verwachte opkomende trends in 2014

Mooie en spelende typografie
De juiste typografie die passend is voor de klant of het project. Je kan er tegenwoordig niet meer omheen dus zorg ervoor dat je de juiste typografie kiest en laat je niet verleiden om te kiezen voor de eerste de beste die je tegenkomt. De juiste typografie voegt veel waarde toe en zorgt voor een bepaalde authenticiteit.


Flat design
Een term die ook al in 2013 een aantal keren is gevallen, maar nog steeds opkomend is. Flat design houdt in dat in het ontwerp beschikt over geen realistische structuren, geen diepte en geen schaduwen. Erg plat dus, en dat levert een vaak mooi resultaat op waarin kleur erg bepalend is. Deze stijl kan je zeker scharen onder de term minimalistisch. Binnen deze term bestaat ook nog de “Almost flat” stijl, hierin zijn wel schaduwen en gradients verwerkt, een goed voorbeeld hiervan is de huisstijl Google.

Grote afbeeldingen, videos of illustraties op de homepagina, ter vervanging van de vierkante slider
De ingekaderde afbeeldingen die een slider moeten vormen nemen sterk af. In 2014 zal er meer gebruik gemaakt gaan worden van grote afbeeldingen, videos en illustraties op de homepagina. Deze vervanging zal de juiste boodschap moeten ondersteunen en ervoor zorgen dat je een goed beeld bij de boodschap zal hebben.

Meer focus op mobile design
Als vormgever kan je er niet meer omheen, jouw ontwerp moet ook toepasbaar zijn op de mobiele devices van tegenwoordig. Zorg ervoor dat de juiste informatie op mobiel ook goed zichtbaar is en alles naar behoren werkt. De term “mobile friendly” wordt een dagelijks begrip bij nieuwe projecten en eisen van een klant.

Responsive (wordt dit de dood van het 960 grid?)
Responsive design, een term die sinds 2010 gebruikt wordt. Wat dit eigenlijk zegt is één website te ontwikkelen die zich aanpast aan de afmetingen van het scherm van de bezoeker, zonder dat er informatie wordt ingeleverd. Dit zal moeten zorgen voor de meest optimale gebruikerservaring. Je zult de ruimte die je hebt gebruiken door middel van flexibele grids, media queries en/of breakpoints.

Simpele kleurenschema's
Steeds meer websites vertonen zich met een simpel kleurenschema. Hiermee bedoel ik dat er maximaal 2 kleuren worden gebruikt. Zwart en wit vallen hier niet onder, dit zijn neutrale kleuren die niet meetellen. In het voorbeeld hiernaast zit alleen de kleur blauw, en tinten hiervan.


Ambachtelijke ontwerpen
Mag je dit een trend noemen vraag ik mij af, toch zet ik hem erbij. Tegenwoordig wordt er steeds meer aandacht geschonken aan de illustraties en vormgeving van een website, gelukkig. Deze trend kan je combineren met de eerder genoemde trend “Grote afbeeldingen of illustraties op de homepagina”. Wij als vormgevers zijn hier natuurlijk erg trots op, daarom moedig ik alle vormgevers aan het beste eruit te halen en een tof, origineel en innoverend design neer te zetten!

Interactieve pagina waarin de boodschap al scrollend wordt verteld (storytelling)
Je ziet het steeds vaker, de boodschap wordt verteld in een verhaalachtige manier, stap voor stap. Elke keer als je scrolt komt er wat nieuws in beeld en beweegt het. Interactieve infographics worden steeds meer gebruikt om de boodschap te ondersteunen, iets wat zeker een toegevoegde waarde zal zijn voor jouw boodschap. Zorg er wel voor dat je de content juist neerzet, in de goede volgorde plaatst en dat de interactieve infographic jouw boodschap zal verduidelijken. Een goed voorbeeld hiervan is: Si Digital

Conclusie

2013 was een mooi jaar waarin ons vakgebied grote stappen heeft gemaakt. Er zijn een hoop nieuwe technieken bijgekomen en hiervan heb ik dit jaar weer een hoop geleerd. De trends in deze blogpost zijn gebaseerd op de speculaties van meerdere vormgevers en mijn visie hierop. Bedankt The Next Web, Webdesignledger & Cubicleninjas voor het delen van jullie verwachtingen voor 2014.