https://blisdigital.com/nieuws/connected-advertising-zo-ziet-marketing-er-in-de-toekomst-uit https://blisdigital.com/en/news/connected-advertising-zo-ziet-marketing-er-in-de-toekomst-uit
Nieuws07-10-2014Geert Stolk

Connected advertising: zo ziet marketing er in de toekomst uit

Nieuws

Hoe je het ook wilt noemen, het ziet er sterk naar uit dat de toekomst deze kant op gaat. Dus: wat is het precies, en welke impact heeft het op onze marketing? En hoe zit het met de privacy van onze klanten?

The internet of things

Goed, the internet of things dus. In de toekomst (of eigenlijk al in het heden) krijgen steeds meer apparaten toegang tot internet. We kennen natuurlijk al de computers, laptops, smartphones, tablets en alle hybride varianten daarvan. Ook bekend is de op internet aangesloten Smart TV, die inmiddels ook alweer even meegaat. Daarnaast zien we een snelle opkomst in smartwatches, zoals de Moto 360 en Apple Watch. Deze slimme horloges staan vaak in verbinding met je smartphone, zijn uitgerust met allerlei sensoren zoals een hartslagmeter en brengen een continue verbinding van je lichaam met technologie wel heel erg dichtbij.

Dat is geen toekomstmuziek – het gebeurt in het hier en nu. Google heeft onlangs het Google Fit platform gelanceerd, Apple doet mee met de fitness- en gezondheidstrend met Apple HealthKit. Beide platformen zijn bedoeld om informatie over jouw gezondheid bij te houden, op te slaan en te gebruiken. Niet heel lang geleden waren privacy-waakhonden nog ontzet over de invoer van het elektronisch patiëntendossier. Nu ziet het ernaar uit dat Google en Apple eerder weten dat er iets niet goed zit dan je eigen huisarts.

Op een iets ander front, maar niet minder spannend, is er ook een revolutie gaande: autosoftware. Zo heeft de elektrische Tesla Model S onlangs een automatische software-update ontvangen, waarna het mogelijk is je auto te starten met je smartphone. Ook communiceert de navigatiesoftware met de agenda op je smartphone, waardoor je auto direct weet waar je heen wilt. Een andere slimme toepassing: de auto bepaalt op basis van je locatie of de luchtvering wat hoger moet worden afgesteld. Handig voor woonwijken met veel verkeersdrempels.

Het is slechts een kwestie van tijd voordat iedere moderne auto is voorzien van dit soort slimme personalisaties. Op basis van jouw voorkeuren voor zithoogte, muziek, temperatuur en de aanwezigheid van familieleden in de auto, kan iedere auto direct aan die voorkeuren worden aangepast op het moment dat je achter het stuur stapt.

Connected Marketing

We ontkomen er eigenlijk niet meer aan dat al onze apparaten en bezittingen verbonden raken met het internet. Het is in theorie al mogelijk om te bepalen aan de hand van een verbonden koffieapparaat en urenregistratie, wat voor invloed koffieconsumptie heeft op het productiviteitsniveau van de werknemers. De vraag is nu: wat kunnen en mogen de moderne marketeers met deze nieuwe stortvloed aan data?

Ten eerste is het goed om te weten dat het vooral de grote commerciële partijen zullen zijn die als eerste beschikken over jouw data. Denk daarbij aan bijvoorbeeld Google, Apple en Microsoft. Deze partijen zullen een zo compleet mogelijk profiel per ‘gebruiker’ opstellen om advertenties zo gericht mogelijk te kunnen vertonen.

Mijn verwachting is dat de reguliere advertenties zoals banners en reclamespotjes steeds meer gaan verdwijnen. Hoe meer we weten van onze doelgroep, hoe minder budget we hoeven te verspillen aan het adverteren op gebruikers die er toch niet toe doen. Advertenties gaan in veel verschillende vormen steeds meer verschijnen op momenten dat het relevant is. Denk bijvoorbeeld aan een melding op je smartwatch van een sushirestaurant in de buurt, net op het moment dat je honger begint te krijgen. Of een melding van je koelkast dat de melk over de houdbaarheidsdatum is, en dat er een aanbieding is in de supermarkt waar je straks voorbij komt. De koelkast laat je navigatie wel even de exacte locatie weten. En heb je deze week nog niet hardgelopen? Misschien een goed moment om een personal trainer onder de aandacht te brengen.

De enorme hoeveelheid data die beschikbaar is gekomen en nog gaat komen, moet op een zinvolle manier verwerkt en ingevuld worden. Digitaal adverteren wordt steeds meer engineering en vraagt een heel ander soort creativiteit van de marketeer. Uitdaging zal niet alleen het verwerken van de data zijn, maar ook het verkrijgen van toestemming van de gebruiker om deze data te verkrijgen. Privacy is een heet hangijzer, waar mensen steeds minder de acties van regeringen en wereldleiders kunnen waarderen. Wellicht schrikt de jongere generatie minder van het gebrek aan controle op hun data, maar de kans bestaat dat het sentiment omtrent privacy en data compleet omslaat nadat de grote commerciële partijen of een regering misbruik lijkt te maken van hun inzichten . Zo was de belastingdienst onlangs nog geïnteresseerd in parkeerdata van SMS Parking.

Veel marketingvakgenoten verwachten dat de grote ‘marketing reset’ binnen 5 tot 10 jaar gaat gebeuren. Ik voorspel dat er in maximaal 3 jaar tijd al een ware revolutie heeft plaatsgevonden op dit gebied.

Met ieder draagbaar apparaat (of ‘wearable’, zoals dat heet) en gebruiksobject dat verbonden wordt, stijgt het volume aan data gigantisch. Zeer binnenkort volstaat de term ‘big data’ niet meer, en gaan we verder met ‘smart data’ en ‘connected data’. Let maar op.