Van een beetje aanklooien naar 'in control' met ALM

Van een beetje aanklooien naar 'in control' met ALM

Zoals je eerder hebt kunnen lezen in ons blog over fusion development, zijn fusion development teams multidisciplinaire teams die met maar één doel samenwerken, namelijk snel en op een laagdrempelige manier oplossingen voor business-uitdagingen vinden. Maar hoe houd je grip en overzicht op al deze oplossingen in jouw omgeving? Hoe borg je kwaliteit en beschikbaarheid van deze oplossingen en houd je bedrijfskritische data veilig? Door het Power Platform als volwaardig onderdeel op te nemen in je IT-strategie, voorkom je ongewenste verrassingen. Application Lifecycle Management (ALM) is een (deel van het) antwoord op deze zoektocht. In deze blog vertellen we je graag over hoe ALM-principes binnen het Power Platform je ‘in control’ brengen en voorkomen wordt dat eindgebruikers maar een beetje aanklooien.

 

Wat is ALM eigenlijk?

Laten we beginnen met een korte introductie van Application Lifecycle Management (ALM). ALM gaat over mens, beleid en technologie die nodig zijn om een software oplossing gedurende de hele levenscyclus te beheersen. Dus van concept tot en met uitfasering.

Er zijn verschillende modellen die worden gebruikt om ALM in te richten. Eén ding hebben deze modellen gemeen, ze zijn er opgericht om de complexe stappen uit softwareontwikkeling te vangen in een eenduidig en herhaalbaar proces.

Er wordt niet alleen rekening gehouden met de techniek, maar ook hoe je als organisatie om gaat met het beheer en het gebruik van de applicatie. Ook voor oplossingen die gemaakt worden met het Power Platform zijn ALM-principes wat ons betreft essentieel.

ALM binnen het Power Platform

Om ALM in te richten voor het Power Platform hanteren wij een aantal verschillende stappen, elk met hun eigen kenmerken. Wij onderkennen de volgende stappen:

 

Al deze fases komen terug bij het ontwikkelen van oplossingen met het Power Platform. Ze stellen je in staat de juiste keuzes te maken en zorgen er bovendien voor dat je altijd weet waar jouw oplossing staat in zijn levensduur. We lichten de verschillende stappen graag nader toe.

Plan

Voor je een oplossing maakt met het Power Platform, is het van belang om goed na te denken over de benodigde licenties. Binnen het Power Platform zijn diverse licentie(s)(modellen) beschikbaar waarvan de kosten flink uit één kunnen lopen. Om niet voor ongewenste verassingen te komen staan begin je met het in kaart brengen van de benodigde functionaliteiten en het mappen hiervan op de verschillende licentieopties. De Power Platform Licensing guide is een handig hulpmiddel hierbij. Gebruik een eenvoudige beslisboom om te bepalen welke componenten uit het Power Platform het meeste geschikt zijn, eventueel aangevuld met diensten uit Azure. Als onderdeel hiervan zul je ook moeten nadenken over het gebruik van de oplossing; hoeveel data wordt er op geslagen? Hoeveel API’s ga je aanroepen? Allemaal zaken die effect hebben op de kosten.

Develop

Bij het bouwen van de oplossing maak je uiteraard gebruik van naamgevingsconventies en maak je keuzes over hoe je straks de toegang tot de applicatie regelt. Het ontwikkelen zelf gebeurt in een iteratiefproces, samen met de eindgebruikers en hangt samen met het testen en uitrollen van je oplossing. Denk hierbij ook aan het inzetten van verschillende Power Platform ‘environments’ om een deployment strategie te ondersteunen met gescheiden development, test, acceptatie) en productie (DTAP) omgevingen. Maar ook om specifieke data-beveiligingseisen in te vullen kan het gebruik van verschillende environments een uitkomst zijn.

Test

Dat ook low-code applicaties getest moet worden hebben we uitgebreid beschreven in ons blog Low-code apps hoef je niet te testen. Toch? Belangrijk is om alle drie de testfases te doorlopen. Requirements worden vaak in de Plan fase opgesteld. Juist op dat moment is het van belang een software tester aan te haken om vroegtijdig eventuele onduidelijkheden of tegenstrijdigheden in de requirements te identificeren. Vervolgens is het de taak van een software tester om integraties en functionaliteit van het proces of oplossing te testen. Ook biedt de software tester hulp bij de gebruikerstest. Als deze stappen succesvol zijn doorlopen kun je de oplossing met een gerust hart in gebruik nemen.

Release

Het uitrollen van low-code oplossingen gebeurt vaak door mensen direct toegang te geven tot een app. Maar op die manier kun je later niet meer eenvoudig aanpassingen doorvoeren en deze testen zonder de gebruikers hiermee lastig te vallen. Elke aanpassing is namelijk direct ‘beschikbaar’ voor je gebruikers. Daarom is het altijd verstandig om minimaal een gescheiden test- en een productie versie van een oplossing te deployen. Het Power Platform biedt hiervoor de mogelijkheid om met verschillende ‘environments’ logische scheidingen aan te brengen. Met behulp van Power Platform Solutions kun je je oplossing eenvoudig bundelen en deployen naar een andere omgeving. En met behulp van Power Platform Build Tools voor Azure DevOps kun je er zelfs voor zorgen dat zaken automatisch uitgerold worden middels een deployment pipeline.

Operate

Als een oplossing eenmaal gebruikt wordt, wil je natuurlijk weten hoe het staat met het gebruik en de status van oplossingen. In de Operate fase gaat het dus vooral om inzicht over wat er gebeurt en waar de oplossing voor wordt ingezet. Doet hij wat hij moet doen, zijn er issues of neemt het gebruik exponentieel toe en moet je daarop gaan anticiperen. De Power Platform Center of Excelence Starterkit biedt je inzicht en informatie over veel van deze componenten en kun je met behulp van een Power BI dashboard in één oogopslag alle Power Platform oplossingen in jouw tenant inzichtelijk zien. Ook de gene die zijn gebouwd, buiten jou om.

Learn

De inzichten en informatie die je uit de operate-fase haalt, gecombineerd met gebruiksrapportages van de verschillende oplossingen in jouw omgeving, helpen je overzicht te houden. Zo kom je van reactief beheer (break/fix) naar proactief beheer (in control) om problemen voor te zijn en verstoringen te voorkomen. In samenspraak met de gebruikers ben je oplossingen continue aan het door ontwikkelen en ben je in staat om continue in te spelen op alle nieuwe vragen uit de business.

Nuttige tools voor Fusion Development teams

Als je als Fusion Development team aan de slag wil met ALM principes in het Power Platform zijn er heel wat verschillende tools waar je gebruik van kunt maken. Naast het bekende Power Platform Admin Center kun je gebruik maken van de Power Platform Build Tools for Azure DevOps. Hiermee heb je een set tools om Power Platform componenten te ‘builden’ en ‘uit te rollen’. Daarnaast adviseren we je ook eens een kijkje te nemen bij de Microsoft Power Platform CLIPower Platform PowerShell Modules en CLI for Microsoft 365. Stuk voor stuk nuttige tools waarmee je beheertaken met behulp van scripts kan automatiseren.

Van onbeheerd naar beheerd

Veel oplossingen in het Power Platform beginnen als een work-around of optimalisatie van een bepaald proces of handmatige taken. Vaak zonder verdere gevolgen of keuzes rondom een formeler proces. Wil je echter het Power Platform inzetten zonder dat de omgeving vervuild raakt, of dat je gevoelige data verliest door onzorgvuldig gebruik? Dan zul je moeten nadenken over het beheersen en beheren van de Power Platform oplossingen in jouw omgeving. Alles open laten staan is geen optie (want chaos), alles dicht zetten evenmin (want dan gaan je gebruikers buiten shoppen).

Stap één is dus het verkrijgen van inzicht; wat gebeurd er allemaal al. Stap twee is bewust keuzes maken om oplossingen wel of niet te beheren en als ze worden beheerd een formeler proces te hanteren. Zonder bewuste keuzes en afwegingen loop je vroeg of laat tegen problemen aan. Zorg dat je ze voorblijft! Enne, uiteraard helpen wij je graag bij het verkrijgen van dit inzicht!

Meer weten? lees ons whitepaper

Als grote Power Platform fans én ervaren software developers, combineren wij graag de laagdrempeligheid en pragmatiek van lowcode, met de principes en best practices van professioneel software development. In ons whitepaper hebben wij de vijf belangrijkste principes hiervan beschreven en willen wij je een waardevol hulpmiddel bieden, zodat je beslagen ten ijs komt wanneer je met het Power Platform aan de slag gaat.

Lees whitepaper

Wil je kennismaken of heb je een vraag?

Stuur een bericht