https://blisdigital.com/nieuws/adobe-user-group-connected-devices https://blisdigital.com/en/news/adobe-user-group-connected-devices
Nieuws13-01-2014Vincent Dekker

Adobe User Group: Connected Devices

Nieuws

Random Studio

Random Studio uit Amsterdam liet ons zien hoe zij interactieve installaties maken van connected devices. Deze installatie ontwikkelen zij om voor hun klanten brute marketing acties te doen. Voor Nike hadden zij een aantal etalages omgebouwd. Nike had de opdracht gegeven om het nieuwe uitshirt van Oranje te promoten. Zij gebruiken sensoren voor beweging en touch om van voorbijlopende mensen de aandacht te trekken en interactie te hebben met de etalage. Voorbeelden hiervan kan je in de onderstaande video bekijken:

Nike Dutch National Team Launch - De Bijenkorf Amsterdam

Philips Hue LED lamp

Typische voorbeelden van connected devices zijn de Hue LED lampen van Philips. Deze lampen zijn aan te sluiten op het netwerk, waardoor ze te besturen zijn met onder andere smartphones en computers. Hiermee kunnen dan fantastische dingen gedaan worden. Games kunnen bijvoorbeeld de kleur van het licht overnemen in je huiskamer om een nog rijkere game-ervaring te geven. Er komen ook diverse Apps uit waarmee de lampen aangestuurd kunnen worden. Een mooi voorbeeld is een disco App die muziek waarneemt en de lampen in je huiskamer omtovert in een discolampen installatie. Er zijn ook koppelingen mogelijk met verschillende services via de IFTTT-community. Bijvoorbeeld wanneer je een instagramfoto maakt, de lampen in je huis de kleuren aannemen van de foto. Fantastisch!

Het verhaal van Philips over Hue was erg indrukwekkend. We kregen een uitgebreide toer van de onderzoeksfase tot de uiteindelijke uitrol van de producten en een teaser voor de toekomst. Met sensoren en internetverbinding kunnen ze deze toepassingen nog slimmer maken. Bijvoorbeeld als je midden in de nacht even uit bed moet voor je kindje die je nodig heeft (wat mij de afgelopen nachten vaak is gebeurd), kunnen de lampen hierop reageren. Door de connectie met internet ‘weten’ de lampen dat het nacht is. De sensoren in de gang en kamer kunnen jou waarnemen. Hierdoor kunnen de lampen automatisch gedimd licht met een blauwe kleur maken, zodat je relax en niet al te bruut wakker wordt gemaakt.

Google Glass demonstratie

Over connected devices gesproken, Google Glass is toch wel het meest besproken tech device van het afgelopen jaar. Dit was mijn eerste keer dat ik van dichtbij mensen met een Google Glass op heb gezien. Mijn eerste gedachte was, wat een afzichtelijk stuk hardware wat je op je gezicht hebt. Ik zou zeggen: je moet er echt aan wennen. Tijdens de presentatie werd het ook duidelijk waarom dit zo'n log apparaat moet zijn.
Google heeft voor de Apps één bepaalde richtlijn gesteld, die naar mijn mening echt het verschil gaat maken met andere devices. De apps of services moeten echt in context werken met de omgeving van de gebruiker. Dit gaat een hele andere gebruikerservaring leveren. Met je computer, tablet of smartphone moet je zelf bewust interactie zoeken met het apparaat. Google Glass kan je services bieden op momenten dat je niet zelf iets triggert. Nu denken we dat dit ons enorm gaat afleiden en je wordt dan nog makkelijker afgeleid. 10 á 15 jaar in de toekomst zijn we die stelling allang vergeten. We hebben dan geleerd om deze informatie te filteren en onderbewust op te nemen en op te reageren. Net als we nu doen met onze telefoons. Bij sommige gaat dat natuurlijk makkelijker dan bij andere. Vooral onze kinderen leren veel beter te multitasken dan de oudere generaties.


Uit de demonstratie bleek wel dat de Google Glass geen intuïtieve besturing heeft. Je moet bij deze versie nog heel goed articuleren en in het juiste tempo de commando's geven. Ook de besturing van het touch-paneel aan de zijkant leek voor onervaren gebruiker niet heel intuïtief te werken. Dit zal in bij de start van de verkoop nog veel mensen tegenhouden om hem aan te schaffen. Ik zelf ben erg benieuwd naar wat dit ons gaat brengen en hoe het apparaat over drie jaar in de markt staat. Of ik er zelf 1.500 euro voor zou betalen? Ik denk het niet.

BERG over 'Little printer'

Matt Web nam ons mee in hun avontuur in het ontwikkelen van hun consumentenproduct Little printer. Little printer is een klein printertje wat is aangesloten op het internet, hoe kan het ook anders. Door een door hun ontwikkelde API kunnen derde partijen services maken waarop eigenaren van een printer kunnen abonneren. Voorbeelden van services zijn een dagelijkse kruiswoordpuzzel of een kleurplaat. Die laatste schijnt enorm populair te zijn en geliefd door heel veel kinderen. Het is ook mogelijk om vooraf een boodschap in te stellen die op een gewenst moment uit de printer kan rollen. Handig als geheugensteun of als gewoon een lief berichtje voor de thuisblijver.

Voordat BERG zich ging richten op services voor web-connected producten, waren zij een 'gewoon' internetbureau. Matt vertelde ons het proces hoe ze tot het uiteindelijke product waren gekomen. Van prototypes tot diverse iteraties op de productie, die zij laten doen in Azië. Hij snapte ook waarom het hardware heet... dit proces was ook erg ‘hard’.

The future of things, connect everything and anything

De futuristisch werelden die wij kennen uit de Sci-fi films komen steeds dichterbij, vooral in 2014 kunnen wij dit zelf gaan beleven. Dit jaar gaat het besturingssysteem Android massaal worden geïntegreerd in allerlei producten. Van auto's tot broodroosters.
Ook Samsung gaan hun connected devices nu groot in de markt zetten. Er breekt alweer een mooie tijd aan voor ons developers en designers om voor deze producten nieuwe uitdagende en creatieve toepassingen te verzinnen en in de markt te zetten.
Ik ben er klaar voor, jullie ook?