Case

Slimme onderhoudsapp voor Walraven

Slimme onderhoudsapp voor Walraven

We hielpen Walraven bij de transformatie van hun onderhoudssysteem. Van een lastig te onderhouden maatwerkoplossing naar efficiënte low-code in Microsoft Power Platform.

Walraven produceert wereldwijd slimme bevestigingssystemen en is daarnaast partner en integrator in de installatiebranche. Het familiebedrijf biedt klanten daardoor niet alleen producten, maar complete oplossingen die installatiewerk efficiënter, veiliger en duurzamer maken. Met strakke controle over het proces – van concept tot productie en service – combineert het bedrijf innovatie, kennisdeling en duurzaamheid. 

Maatwerk dat knelt 

Om de productie in een bedrijf als Walraven optimaal te laten draaien, is slim gepland onderhoud essentieel. Een nieuwe app, gebouwd met low-code technologie, stroomlijnt het hele onderhoudsproces – van planning en voorraadbeheer tot communicatie tussen monteurs. 

De bestaande onderhoudssoftware was een intern ontwikkelde maatwerkoplossing. Het systeem draaide op MySQL en PHP maar werd steeds complexer in onderhoud. Maar een handvol medewerkers had de nodige kennis om aanpassingen te kunnen maken. Updates doorvoeren of de software uitrollen naar andere fabrieken in Europa werd daardoor steeds lastiger. 

Het systeem was bovendien niet intuïtief in gebruik. Medewerkers zochten vaak lang naar de juiste plek om informatie te vinden of in te vullen. Realtime inzicht in reserveonderdelen ontbrak, wat regelmatig voor onplezierige verrassingen zorgde. De communicatie tussen monteurs en specialisten verliep omslachtig omdat dat niet via het systeem kon. 

De wens: gebruiksgemak voorop 

Walraven zocht een nieuwe oplossing die het werk voor iedereen makkelijker zou maken. Het systeem moest monteurs direct hun taken tonen en inzicht geven in de beschikbaarheid van reserveonderdelen. Een directe communicatielijn tussen monteurs en specialisten zou helpen om problemen sneller op te lossen. 

Het nieuwe systeem moest ook slimmer worden. De architectuur laat toe dat we machinedata in de toekomst direct uitlezen en analyseren en zo onderhoudsschema’s dynamisch aan te passen. Zo gebeurt onderhoud precies wanneer het nodig is, niet op basis van gemiddeldes of vaste planningen. Maar voor het management was in deze fase vooral het hebben van één centraal dashboard met alle onderhoudsactiviteiten belangrijk. 

Van prototype naar volwaardige oplossing 

Onze aanpak van het project kende twee fasen: eerst een Proof of Concept, daarna de uitwerking tot eindproduct. In de PoC-fase bouwde het team een prototype om alle eisen scherp te krijgen. Deze aanpak had drie voordelen: het bracht structuur in de vele variabelen, het overtuigde sceptici binnen Walraven van de waarde van low-code, en het gaf grip op het budget. 

Na een succesvolle evaluatie van het prototype werkte het team de details uit tot een complete oplossing in Microsoft Power Platform. De totale doorlooptijd van de ontwikkeling was ongeveer 2 maanden. 

“Blis denkt mee over wat voor ons het beste past. Ze vragen door, zoeken naar oplossingen die precies de functionaliteit leveren die we nodig hebben en stemmen direct af waar nodig. De combinatie van praktisch denken en snelle communicatie maakt de samenwerking succesvol.” (Remco Vink, Capability Lead Digital and Information Management bij Walraven Group) 

 

Efficiënter werken, hogere productie 

De nieuwe onderhoudsapp maakt het werk een stuk efficiënter. Eindgebruikers zien in één oogopslag wat ze moeten doen en managers beschikken over een dashboard waar ze altijd kunnen zien wat er gebeurt, door wie en waar. De directe lijn tussen onderhoudsmonteurs en specialisten binnen het bedrijf zorgt dat onderhoud sneller gaat. 

Het resultaat: meer productie, doordat machines minder lang stilstaan. 

Maar eigenlijk was er een nog belangrijker succes. Dit project was voor Walraven de eerste grote low-code oplossing. Het succes ervan heeft binnen de organisatie al geleid tot nieuwe ideeën voor automatisering productiviteitswinst. Binnenkort start Walraven een interne low-code community om deze beweging verder uit te bouwen, op weg naar nog meer low-code innovatie. 

“Het samenwerken met Blis verloopt soepel en pragmatisch. Ze komen afspraken na, reageren snel op vragen en denken verder dan alleen het opleveren van software. Ze kijken juist naar wat de gebruiker nodig heeft én hoe wij de oplossing zelf kunnen beheren. Dat maakt het verschil.” 

 

Verder lezen

Wil je meer weten over hoe wij tot een succesvol prototype komen? In onze blog “Komen tot een interactief prototype in de ontwerpfase” delen we onze aanpak en ervaringen. We laten zien hoe we samen met de klant alle eisen en wensen vertalen naar een werkend prototype dat als stevige basis dient voor het eindproduct.

Bekijk ook onze case over het vastgoedbedrijf Redevco, waar we met Power Platform een vergelijkbare transitie van Excel naar een moderne app realiseerden.

 

Wil je kennismaken of heb je een vraag?

Stuur een bericht