Met het Power Platform kun je eenvoudig en zonder veel technische kennis apps bouwen, bedrijfsprocessen automatiseren en veel voorkomende handmatige taken digitaliseren. En het mooie is, je bepaalt als organisatie je eigen groeipad; van een eenvoudige goedkeuringsflow voor declaraties tot een geavanceerde virtuele assistent bij de servicedesk. Van een eenvoudig dashboard voor financiële inzichten tot een bedrijfskritischetoepassing, met het Power Platform bepaal je zelf de schaal en het tempo.
Wat is het Power Platform precies?
Het Power Platform is een standaard onderdeel van veel Microsoft 365-licenties en integreert naadloos met applicaties als Teams, Dynamics, SharePoint en Excel. Binnen het Power Platform vinden we de volgende vier toepassingen:
-
-
- Power BI; voor het maken van rapportages en interactieve dashboards
- Power Apps; voor het maken van apps en formulieren
- Power Automate; voor het automatiseren van processen
- Power Virtual Agents; een virtuele gesprekspartner
-
Naast bovengenoemde toepassingen maakt Power Platform op de achtergrond gebruik van verschillende Azure diensten voor data connectoren, authenticatie, logging en AI-functies.
Elk van de eerdergenoemden toepassingen hebben een andere invalshoek maar kenmerken zich allemaal door de mogelijkheid om eenvoudig en zonder technische kennis mee te beginnen. Je kunt met elke toepassing gebruik maken van de data uit jouw Microsoft 365-omgeving en in veel gevallen ook met data die buiten Microsoft 365 leeft door gebruik te maken van zogenaamde Data Connectoren.
Fusion Development: van low-code naar full-code en terug
Dat laatste maakt het Power Platform wat ons betreft zo interessant. Je kunt aan de slag met de ruim 300 bestaande data connectoren die je standaard van Microsoft krijgt, maar hebt ook de mogelijkheid om zelf een data connector te ontwikkelen voor een specifieke applicatie of databron. En dit geldt voor alle onderdelen binnen het Power Platform; je vindt heel veel verschillende componenten ‘in de doos’ maar mis je iets, dan biedt Microsoft developers de mogelijkheid om maatwerk componenten te bouwen die vervolgens weer door low-code developers gebruikt kunnen worden in het Power Platform. Microsoft noemt dit principe Fusion Development, maar hoe dat precies werkt vertellen we je in een volgende blog… (#cliffhanger!?)
Waarom wij fan zijn van het Power Platform?
Wij zijn er absoluut van overtuigd dat het Power Platform organisaties veel te bieden heeft. En ja, voornamelijk organisaties die al gebruik maken van het Microsoft 365-platform. Daar moeten we eerlijk in zijn. Wij zijn er zelfs zó van overtuigd, dat wij er ons werk van hebben gemaakt.
Onze persoonlijke top drie van het Power Platform:
1. Microsoft 365 integratie
Een inkoppertje natuurlijk. Je kunt zonder moeite automations maken om veel voorkomende acties te automatiseren. Promoot snel binnenkomende e-mails of Teams berichten met een slimme Flow tot een actie of aggregeer een overzicht van gespendeerde uren en kosten in een interactief Power BI dashboard. Alle bestaande data zijn snel een eenvoudig toegankelijk. En heb je jouw app af, dan kun je deze eenvoudig delen met je collega’s via Microsoft Teams of SharePoint.
2. Fusion Development
Mocht je aan de bestaande componenten of data connectoren niet voldoende hebben, dan kun je met de hulp van een professional developer samen bepalen hoe nu verder. Kan het binnen het Power Platform maar heb je meer kennis nodig, of mist er functionaliteit en kun je dit oplossen met maatwerk? Zo breid je de functionaliteit van het Power Platform samen uit. En als het echt te groot dreigt te worden kun je opschalen in Azure en andere diensten inpluggen om te zorgen dat jouw app schaalbaar en toekomstbestendig blijft.
3. Snel van start en aansluiten bij IT-standaarden
Dat je met low-code oplossingen snel oplossingen kunt realiseren is niet nieuw. Je krijgt met het Power Platform echter ook de mogelijkheid om aan te sluiten bij bestaande IT-standaarden om controle en governance te borgen. Met behulp Azure Pipelines kun je bijvoorbeeld controle houden over release management en Power Apps uitrollen via een OTAP-straat. Daarnaast heb je toegang tot versiegeschiedenis van je app, en voor complexere applicaties kun je zelfs opschalen naar DevOps en Git.
Met alle dit soort ontwikkelingen van het Power Platform komen full-stack developers, low-code developers en ‘operations’ steeds beter samen. Meer en meer DevOps principes zijn beschikbaar en zo krijgt low-code de strategische plek in het IT-landschap die het verdient.
En daarom zijn wij dus fan van het Power Platform!
Benieuwd of het Power Platform ook iets voor jou is, let us know!
Ben je net zo enthousiast als wij? Of ben je benieuwd of het Microsoft Power Platform in jouw organisatie ook versnelling en flexibiliteit kan brengen? Laat het ons weten. Dan gaan we samen op zoek naar de innovatiekansen die Power Platform jou te bieden heeft.