Softwareontwikkeling is geen standaard vak. Het is een ambacht waarin specialistische kennis, inzicht, intuïtie en creativiteit samenkomen. Een complex samenspel dat vraagt om hoogwaardig vakmanschap op allerlei fronten en om samenwerking tussen een grote diversiteit aan mensen. Een vak dat meer eer verdient dan het soms krijgt.
Daarom een blogserie over hoe wij bij Blis Digital naar het vak kijken. Als ode aan alle developers die dagelijks bezig zijn met het maken van waardevolle dingen voor hun gebruikers. Aan de mensen die ‘from scratch’ oplossingen bedenken voor ingewikkelde problemen die niemand ter wereld ooit eerder getackeld heeft en waarvoor dus geen voorbeelden beschikbaar zijn.
Dit is deel 4: over hoe we samenwerken met klanten in een (het is een cliché maar wel waar) snel veranderende wereld.
Geen ‘handjes in de sprint’
De markt voor softwareontwikkeling is breed en altijd in beweging. AI-tools beloven code te schrijven met één druk op de knop, offshore-teams bieden ontwikkelcapaciteit tegen een fractie van de Nederlandse prijzen en no-code platforms maken developers naar eigen zeggen overbodig. En, hoewel de arbeidsmarkt voor developers krap heet te zijn, kun je via platforms als Freelance.nl meestal binnen een dag een ZZP’er vinden die aan je project wil beginnen.
Maar hoe bepaal je nu wat voor jouw situatie de beste keuze is?
Bij Blis kiezen we daarin bewust positie. We zijn een resultaatgericht bureau en verhuren dus geen ‘handjes in de sprint’. Je huurt bij ons geen developers in om je ontbrekende capaciteit aan te vullen. Dat is een principiële keuze. Want wij geloven dat software ontwikkelen meer is dan code schrijven. Het gaat om het begrijpen van de business. Om het vertalen van problemen naar oplossingen en om het maken van keuzes die ook over vijf jaar nog houdbaar zijn.
Maar vooral om het creëren van een gemeenschappelijk belang met de opdrachtgever.
Mede-ondernemers
Wij werken op twee verschillende manieren met klanten samen. De eerste is als partner voor tech-ondernemers: organisaties die zelf software maken en verkopen, maar hulp nodig hebben bij bijvoorbeeld de stap naar cloud of SaaS of bij het uitbreiden van hun pakket met nieuwe functionaliteit. Dat vraagt om specifieke expertise in schaalbaarheid, multi-tenancy en cloud-native architectuur. Expertise die wij in huis hebben omdat we het al vaak gedaan hebben.
Vaak zijn dit bedrijven die bij ons komen met alleen nog maar een idee en een businesscase. En er zijn gevallen dat we het idee zo goed vinden, dat we instappen in het bedrijf en daarmee mede-ondernemer worden.
De tweede vorm is een wat conventioneler projectmodel, waarbij we mission-critical software bouwen, vervangen of verbeteren om kernprocessen van een organisatie (beter) te digitaliseren. Maar ook bij dit soort projecten red je het niet met ‘handjes’ alleen. Want het gaat altijd om complexe processen, die bovendien de basis vormen van het bestaansrecht van deze bedrijven of organisaties. Vaak zijn het bovendien bedrijven die midden in een transitie zitten. Technisch, zoals de stap naar werken in de cloud. Maar ook wat hun businessmodel betreft, bijvoorbeeld bedrijven die de stap willen maken van ‘uren schrijven’ naar digitale producten en diensten.
Neem Vindsubsidies, waar wij hielpen bij het digitaliseren van het adviesproces. Een complex project, omdat je de kennis en ervaring van consultants moet vangen in software, zonder hun creativiteit en flexibiliteit weg te nemen. Dat is veel meer dan code schrijven, dat is mee-ondernemen.
Mede-developers
Maar samenwerken aan software gebeurt tegenwoordig op veel meer niveaus. Want de mensen van de business kunnen, dankzij no-code en low-code, ook zelf aan het werk met het bouwen van apps en workflows. Dat is geweldig, want het vermindert de druk op IT en zorgt dat oplossingen sneller beschikbaar zijn. Maar er zijn ook risico’s en uitdagingen.
Er zit bijvoorbeeld een grens aan wat je met deze platforms kunt. Vroeg of laat loop je tegen die grens aan – je mist een koppeling met een extern systeem of je hebt functionaliteit nodig die het platform niet biedt – en dan moet je kiezen hoe je verdergaat. Veel organisaties accepteren de beperking. Sommigen gooien alles weg en beginnen opnieuw, maar nu met ‘echte’ development.
Wij geloven in een derde weg: fusion development. Daarbij combineren we het beste van twee werelden. Citizen developers bouwen met Power Platform wat ze kunnen. Waar ze vastlopen, springen onze developers bij met maatwerkcode, het liefst in de vorm van herbruikbare componenten die ook bij andere toepassingen nut hebben. De IT-afdeling zorgt dat alles veilig en beheersbaar blijft. Zo krijg je het beste van twee werelden: de snelheid van low-code én de kracht van maatwerk.
Flexibiliteit en maatwerk
We zijn dus nogal kritisch met voor wie we werken en hoe we willen samenwerken. Maar dat betekent niet dat we niet willen mee bewegen met de opdrachtgever. Want ja, we deden al tientallen innovatieprojecten en we moderniseren iedere dag bestaande software, maar geen enkel project is hetzelfde. Ieder project vraagt om andere keuzes in technologie, maar ook in hoe we samenwerken. Soms betekent dat dat we een volledig team leveren. Andere keren ondersteunen we een bestaand team met specifieke expertise. Of we helpen bij het opzetten van een fusion development-aanpak. Soms kiezen voor een volledig developmenttraject, in andere gevallen blijkt een combinatie van standaardcomponenten en beperkt maatwerk effectiever.
Maar wat nooit verandert is onze focus op vakmanschap. Want uiteindelijk draait het om het maken van software die waarde toevoegt. Software die gebruikers helpt en problemen oplost. Dat vraagt om meer dan alleen technische kennis. Het vraagt om inzicht, ervaring en creativiteit. Kortom: om vakmanschap.
In het laatste deel van deze serie kijk ik vooruit. Want als er één ding zeker is, is het dat ons vak blijft veranderen. De vraag is niet óf je daarin meegaat, maar hóe. En dat is precies waar het volgende blog over gaat.