Microsoft Power Platform: release Wave 2 plan 2024

Microsoft Power Platform: release Wave 2 plan 2024

Het einde van de zomer bracht, net als de afgelopen jaren, een berg aan updates en verbeteringen voor het Power Platform. En, het is inmiddels een traditie, we vertellen je hier welke updates er voor ons uitspringen. Lees gauw verder voor onze Top 3. 

Wat is een Release Wave van Microsoft? 

Microsoft brengt nu voor het derde jaar een ‘release wave plan’ uit voor het Microsoft Power Platform en Microsoft 365 Dynamics. In de tweede release wave van het jaar zitten de nieuwe functies die tussen september en maart van het volgende jaar worden uitgerold. 

De updates voor het Power Platform gaan natuurlijk over Power BI, Power Apps, Power Apps Pages, Power Automate, Copilot en AI Builder. Uiteraard krijgen daarbij de Copilot en AI updates het meeste aandacht, maar zaken als full-code development, governance en security staan hoog op de agenda. 

Via de link hierboven vind je trouwens ook de hele releaseplanning met alle data, updates en hoe je eventueel eerder toegang kunt krijgen tot de beta om zelf te experimenteren. 

Onze top 3 van Release Wave 2 🏆 

Ok, dit zijn de ontwikkelingen waar wij het meest enthousiast over zijn: 

1. Source code for Canvas ⚒️

De broncode van canvas-apps was altijd al te benaderen door solutions te exporteren, uit te pakken en daarna de losse yaml-bestanden te bekijken, maar dat was toch altijd een hoop extra werk. Met de nieuwste update is het mogelijk om de volledige source code automatisch op te slaan in een git-repository. Dat betekent dat we kunnen gaan nadenken over het automatisch genereren van canvas-apps en dat AI-tools als GitHub Copilot nu bij die broncode kunnen, waardoor AI-functionaliteit voor canvas-apps beter zullen worden. 

Nog een paar voordelen: je kunt je apps voortaan bijwerken zonder de designer nodig te hebben en je kunt nog makkelijker eigen processen koppelen aan deze apps. 

Wij ontwikkelen heel veel canvas-apps, dus wat ons betreft is dit de meest veelbelovende update uit de release wave. 

2. Image upload for Copilots 📷 

Deze nieuwe feature in Copilot maakt het mogelijk om op basis van plaatjes reacties te geven met generatieve AI. Copilot krijgt namelijk volledige ondersteuning voor het uploaden van bestanden en afbeeldingen in een gesprek. 

‘Maar wacht even,’ denken wij als developers dan meteen. ‘Dat betekent ook dat we mooie dingen kunnen gaan maken met uploads in onze eigen copilots.’ Denk aan het uploaden van bonnetjes, die we dan kunnen scannen, verwerken en automatisch declareren op basis van generatieve AI of eigen AI-modellen. 

En zo hebben we nog wel een paar ideeën voor hoe we deze nieuwe functie kunnen gebruiken. 

3. Security posture 🔓

Dat beveiliging een belangrijk onderwerp is, weet je natuurlijk. Met de nieuwe beveiligingsopties in het Admin Center van Power Platform krijg je nu vooraf geconfigureerde beveiligingsinstellingen als uitgangspunt, terwijl je het actiecentrum je begeleidt bij het doorvoeren van de nodige beveiligingsmaatregelen. Je kunt nu dus een proactief beveiligingsbeleid afstemmen op jouw specifieke eisen en risico’s minimaliseren voordat ze zich voordoen. 

Maar met reactive governance krijg je ook inzichten op maat. Het Admin Center geeft je dan, op basis van hoe jouw omgeving eruitziet, gerichte aanbevelingen en taken om je beveiliging te verbeteren. 

Maar de lijst is nog veel langer!

Release Wave 2 brengt ons een hele lijst met verbeteringen en uitbreidingen van het Power Platform. Het volledige overzicht kun je hier bekijken. Onze top 3 ken je nu. Ik ben benieuwd hoe jouw top 3 er uit ziet! 

Wil je kennismaken of heb je een vraag?

Stuur een bericht