Hoe ziet een succesvol ontwikkelteam eruit?

Hoe ziet een succesvol ontwikkelteam eruit?

Softwareontwikkeling is geen standaard vak. Het is een ambacht waarin specialistische kennis, inzicht, intuïtie en creativiteit samenkomen. Een complex samenspel dat vraagt om hoogwaardig vakmanschap op allerlei fronten en om samenwerking tussen een grote diversiteit aan mensen. Een vak dat meer eer verdient dan het soms krijgt. 

Daarom een blogserie over hoe wij bij Blis Digital naar het vak kijken. Als ode aan alle developers die dagelijks bezig zijn met het maken van waardevolle dingen voor hun gebruikers. Aan de mensen die ‘from scratch’ oplossingen bedenken voor ingewikkelde problemen die niemand ter wereld ooit eerder getackeld heeft en waarvoor dus geen voorbeelden beschikbaar zijn. 

Dit is deel 3: over het bouwen van sterke teams en het scherp houden van je gereedschap. 

De juiste mix van skills 

“Kan ik bij jou niet gewoon een paar developers huren?” Die vraag krijg ik nog steeds regelmatig. En het antwoord is altijd ‘nee’. 

Want een succesvol ontwikkelteam bestaat uit veel meer dan alleen programmeurs. Je hebt een mix nodig van technische, creatieve en zakelijke vaardigheden. En dat gaat verder dan alleen kennis – het draait om de juiste mindset. 

Neem techniek. Natuurlijk moet een developer kunnen programmeren. Maar een moderne developer moet ook verstand hebben van cloud-infrastructuur. Van AI-tools die het werk kunnen versnellen. En van low-code platforms die steeds vaker een rol spelen in enterprise software. Het vraagt om mensen die nieuwe technologie omarmen én begrijpen wanneer de beproefde aanpak beter werkt. 

Creativiteit is minstens zo belangrijk. Softwareontwikkeling is problemen oplossen. Dat betekent: out-of-the-box kunnen denken. Patronen zien. Verschillende oplossingsrichtingen tegen elkaar afwegen. En soms helemaal opnieuw beginnen als een gekozen pad dood blijkt te lopen. 

En dan nog het ondernemerschap. Developers moeten snappen waar het écht om gaat: waarde toevoegen voor de eindgebruiker. Dat betekent meedenken over functionaliteit, alternatieven aandragen als iets te complex of te duur dreigt te worden en vooral begrijpen dat software geen doel is maar een middel. 

Niet iedere persoon heeft al deze eigenschappen in gelijke mate. Dat kun je ook niet van iemand eisen. En daarom is ‘een developmentteam’ iets totaal anders dan ‘een stel developers in een kamer’. 

Rollen in het team 

Sowieso is het ene teamlid de andere niet. Het zijn wat dat betreft net mensen. Want natuurlijk vertalen we de skills die we nodig hebben naar rollen met specifieke verantwoordelijkheden: een solution architect die het technisch ontwerp maakt en bewaakt. Een businessanalist die requirements vertaalt naar concrete functionaliteit. UX-specialisten die zorgen dat de software niet alleen werkt, maar ook prettig werkt. 

Developers om de code te schrijven, cloud engineers om te zorgen dat alles soepel draait in de cloud en data engineers voor de koppelingen met andere systemen. Testers die zorgen dat alles niet alleen werkt, maar ook blijft werken en dat het aan de requirements voldoet. Project- en servicemanagers die het geheel op de rails houden door continu met de klant te schakelen. 

Maar het werkt niet om daar te strak aan vast te houden. De kracht van een developmentteam zit hem namelijk juist in flexibiliteit en gezamenlijke verantwoordelijkheid. Dat betekent in de praktijk dat rollen, expertise, skills en verantwoordelijkheden niet strikt gescheiden zijn. Zo schrijven ontwikkelaars niet alleen code, maar dragen ze ook bij aan Infrastructure-as-Code om DevOps goed te laten draaien. Testers werken samen met developers om vroeg in het proces mogelijke problemen te signaleren. Cloud engineers denken mee over architecturele keuzes die verder reiken dan hun directe rol. Iedereen in het team draagt actief bij aan het succes van het project, waarbij het natuurlijk wel duidelijk moet zijn wie waarvoor eindverantwoordelijk is.  

Voor de meeste organisaties is het onmogelijk (en daarbij onnodig) om alle nodige expertise fulltime in huis te hebben. Voor ons als bureau zit een deel van de toegevoegde waarde die we bieden erin dat we die expertise flexibel kunnen inzetten waar en wanneer nodig. Maar om kwaliteitssoftware te kunnen maken binnen budgetten en andere beperkingen is het niet genoeg om met mensen te schuiven. Daarvoor moet je teams bouwen van mensen die, los van hun rol en specifieke expertise, doel en visie van het project voor ogen hebben.  

Samenwerken met een development agency zoals het onze is dan ook geen kwestie van ‘extra handjes’. Het is een strategische keuze om capaciteit en expertise flexibel in te zetten, met verantwoordelijkheid als verbindende factor. 

Het gereedschap scherp houden 

Een team kan alleen werken met goed gereedschap. Daarom investeren we continu in het up-to-date houden van onze kennis en tools. We volgen nieuwe ontwikkelingen met onze ‘technologieradar’ en we experimenteren veel met nieuwe tools en technieken. Sommige stellen teleur, soms zit er een echte revolutie tussen. 

Neem bijvoorbeeld AI-assisted development. We zagen daarvan al vroeg de potentie, maar ook de valkuilen. Door er veel mee te experimenteren weten we nu precies waar het wel en niet werkt. Dat scheelt onze klanten een hoop leergeld. Hetzelfde geldt trouwens voor cloud-technologie en low-code, waar we de beste componenten combineren tot robuuste oplossingen en zo nodig eigen tooling ontwikkelen (zie bijvoorbeeld onze Power Pages Dev Kit). 

Onze kennis houden we actueel door routinematig te evalueren en verbeteren. Wat werkte goed? Wat kan beter? En vooral: wat leren we hiervan voor volgende projecten? Dat kost tijd en geld, en het vraagt van onze mensen dat ze soms ’s avonds naar kantoor komen voor een kennissessie, maar het betaalt zich dubbel en dwars terug in betere software. En pizza verzacht het leed. 

Het draait om de juiste match 

Uiteindelijk gaat het erom dat je de juiste mensen met de juiste tools aan het juiste project koppelt. Dat klinkt logisch, maar het is een kunst op zich. Het vraagt om ervaring, mensenkennis en een flinke dosis realiteitszin. 

Want niet elk project vraagt om de nieuwste technologie. Niet elk team heeft alle expertise nodig. En niet elke klant is gebaat bij dezelfde aanpak. Door daar eerlijk over te zijn – en soms ‘nee’ te zeggen tegen projecten die niet bij ons passen – bouwen we aan langdurige relaties. 

En, durf ik er nog wel bij te zeggen, kunnen we ook betere mensen werven en vasthouden dan andere bedrijven. Want in mijn ervaring zijn softwaremakers mensen die best houden van een goed salaris en een mooie auto, maar die vooral op zoek zijn naar manieren om positieve impact te hebben, uitdagende problemen aan te pakken en zich continu te ontwikkelen. Het continu zoeken naar betere manieren om software te bouwen hoort daarbij. 

In het volgende deel van deze serie kijken we naar hoe we die relaties vormgeven. Want een goed team met goede tools is één ding, maar de samenwerking met de klant bepaalt uiteindelijk het succes van een project.

Lees hier ook de twee eerdere blogs uit deze serie:

Wil je kennismaken of heb je een vraag?

Stuur een bericht