Mijn verslag van de European Collaboration Summit 2023
Sinds vorig jaar oktober stond het al in mijn agenda, maar op 22 mei was het eindelijk zo ver: de European Collaboration Summit! In dit blog deel ik graag mijn persoonlijke top 3. Genoeg om uit te kiezen, dus naast een mooie top 3 ook een beetje gesmokkeld door er een niet te missen toegift aan toe te voegen.
👩💻 Binnen projecten met het Power Platform is het nodig om goed na te denken over de architectuur. Er is niet direct sprake van goed of fout, keuzes hangen af van de diverse scenario’s. Te starten met de datasource die je gaat gebruiken. Ga je voor SharePoint, file data source, Dataverse of database. Om de juiste keuze te maken start met beantwoorden van de volgende vragen:
❔Wat ga je met de data doen?
❔ Wat gaat de ‘data journey’ worden?
❔Wat gaat er met de data gebeuren als het gereed is?
Every database is a datasource, but not every datasource is a database.
#️⃣ De hashtag van de ECS is #communityrocks. Dat zie je terug in veel voorbeelden die worden gegeven: te beginnen met kennisdeling tijdens conferenties, tijdens community calls, YouTube channels. Ook zijn er veel code samples en examples die gedeeld worden om direct te gebruiken of je door te laten inspireren. Niet alleen voor consultants en developers die elke dag werken met Microsoft 365 en PowerPlatform, maar ook om organisaties mee te inspireren en citizen development naar een hoger niveau te tillen.
💨 Bij het ontwikkelen en implementeren van IT oplossingen geldt vaak dat er meerdere mogelijkheden zijn om het uit te voeren. Tijdens de laatste sessie van de conferentie werd ik geïnspireerd om kritisch te zijn op de performance van een flow en dat het soms eenvoudig sneller te maken is door het gebruik van een andere connector of opzet. Een interessant voorbeeld was het verschil tussen SharePoint lijst items op basis van een filter ophalen met de standaard beschikbare actie of door gebruik te maken van een HTTP request naar SharePoint, het krijgen dezelfde resultaten ging van 26 seconden naar nog één seconde.
De toegift
Een update over de ECS is niet compleet zonder te zeggen dat co-pilot hét woord van de conferentie was. Co-pilot gaan we terug zien in bijvoorbeeld PowerPoint als ondersteuning bij het maken van presentaties of Word om te helpen om documenten te maken. Ook binnen het Power Platform gaat dit als hulpmiddel worden toegevoegd, bijvoorbeeld binnen Power Automate om in normale tekst te omschrijven wat je wilt bereiken in de flow en dat de acties die je daarvoor nodig hebben voor je worden aangemaakt. Klinkt veel belovend, nu afwachten wanneer ik het in de praktijk kan gaan toepassen!