Blis Digital is de ‘bijrijder’ in je innovatiereis

Blis Digital is de ‘bijrijder’ in je innovatiereis

Samen op weg naar digitaal succes

Een tijd geleden bedachten we hier dat we in digitale innovatie ‘de bijrijder van onze opdrachtgevers’ willen zijn. Maar wat betekent dat eigenlijk? We leggen het je in deze blog uit.

Digitale innovatie lijkt zo simpel: je hebt een goed idee, je zet een stel slimme developers aan het werk om het te bouwen en je efficiëntie gaat omhoog, de bottlenecks zijn uit je proces en the money will roll right in. Ben je een paar projecten, producten of bedrijven verder in je innovatiereis, dan weet je dat het iets ingewikkelder ligt. 

Digitale innovatie kan zeer complex en risicovol zijn. Zeker bij de producten die wij maken: mission critical software die het succes of falen van een organisatie kan betekenen en waarbij dus veel op het spel staat. Niet alleen voor de organisatie, maar ook voor de betrokken personen. Want binnen iedere organisatie, of het nou een startup is of een grote overheidsorganisatie, zien we mensen worstelen met innovatie. Mensen die vooruit willen, die weten dat er technologie is die de status quo drastisch kan verbeteren, maar die het alleen niet voor elkaar krijgen. Of, en dat zien we ook veel, mensen die zien dat technologie kansen biedt, maar nog op zoek zijn naar de goede toepassing ervan. 

Misschien ben jij die persoon wel. Misschien ben jij wel degene die, eenmaal achter het stuur, precies weet waar de digitale productontwikkeling in jouw organisatie heen moet, maar zoek je de juiste partner. Iemand die plaatsneemt op de bijrijdersstoel, je helpt om je innovaties op snelheid te houden en jou, je team en je stakeholders de juiste tools aanreikt. 

Dat zijn wij. Jij weet waar potentiële kansen liggen voor jouw organisatie. En creatief als we zijn, leggen wij ook een aantal ideeën op tafel. Samen bepalen we wat de juiste bestemming is en waar eventuele blokkades kunnen ontstaan. Als we de route met elkaar hebben uitgezet, zorgen wij dat je veilig en efficiënt aankomt. Onze developers, designers en consultants kijken bij iedere stap die je zet actief mee, stellen vragen en wijzen je op risico’s, maar vooral ook kansen. 

Een (pro-)actieve bijrijder maakt het verschil 

Jij als bestuurder bepaalt waar we naartoe gaan, maar een goede bijrijder houdt je scherp. Wijst op obstakels. Maakt je attent op een mogelijk interessante afslag. Dit is precies hoe wij werken met onze klanten: we zijn geen passieve uitvoerders die op commando software bouwen, maar we zijn actieve partners in je digitale reis. We denken mee, stellen vragen, dagen je aannames uit. We helpen je ideeën te selecteren, te valideren, eventueel aan te passen. We dragen alternatieven aan die ons in staat stellen jouw ideeën zo efficiënt mogelijk om te zetten in werkende software. In plaats van blind jouw instructies te volgen, kijken we steeds of er een snellere of slimmere route is. En soms trekken we aan de rem. 

Geen rol, maar een mindset 

Toch vind je binnen Blis Digital niemand met de functietitel ‘bijrijder’ op zijn visitekaartje. Het is namelijk geen functie of aparte verantwoordelijkheid, het is een mentaliteit die we van al onze mensen verwachten. Een developer die ziet dat een technische keuze op termijn problemen gaat opleveren trekt aan de bel. Hetzelfde geldt voor een UX-designer die merkt dat een bepaalde feature eigenlijk een overbodige omweg is. We delen onze ervaringen, inzichten en zorgen proactief. Geen enkel idee is heilig – niet dat van de klant en niet dat van onszelf. Het gaat erom dat we samen de beste oplossing vinden, dus moet iedereen openstaan voor betere ideeën van anderen. Soms betekent dit dat we een ambitieus plan terugbrengen tot de essentie. Of dat we juist adviseren om meer tijd te investeren in de basis om later te kunnen versnellen. 

Niet speculeren, maar valideren 

“Hoe weten we zeker dat dit werkt?” Het is belangrijk dat je die vraag stelt, maar het maakt ook heel veel uit wanneer je hem stelt. Wij doen dat liever aan het begin van een project dan aan het eind. We valideren ideeën en aannames voordat we gaan bouwen. We investeren tijd in het praten met eindgebruikers en het analyseren van vergelijkbare oplossingen. We maken niet meteen een MVP, maar eerst een simpel prototype om het concept te testen. Dit kost tijd en geld, maar voorkomt veel duurdere fouten later in het traject. 

Een praktijkvoorbeeld: bij een recent project voor een start-up hebben wij een interactief prototype uitgewerkt dat hun idee echt tot leven bracht. Hierdoor kregen alle betrokkenen een beter idee van het concept en hebben we, voor we ook maar één regel code hebben geschreven, goed kunnen bepalen wat de exacte werking en functionaliteit moest worden. Lees de case van Buzr: Prototype voor echt slimme deurbel  – Blis Digital 

Building the right things, the right way 

Hier bij Blis Digital bouwen we geen simpele appjes. We lossen complexe problemen op met complexe technologie. Maar dat betekent niet dat ieder onderdeel van de oplossing ingewikkeld of zelfs maar state of the art moet zijn. Voor een van onze klanten in asset management kozen we er bewust voor om de backend simpel te houden met een low-code oplossing. De ‘zwaarte’ van het project zat in de frontend – daar moest de gebruikerservaring perfect zijn. Door slim te kiezen waar we investeren, creëren we meer waarde met hetzelfde budget. Dit is wat we bedoelen met ‘building the right things, the right way’: de juiste dingen bouwen door functioneel de optimale keuze te maken, op de juiste manier (dus met de juiste techniek). Soms betekent dit een tijdelijke shortcut nemen, soms juist extra investeren in de basis. 

Partner in risicomanagement 

“Ik betaal jullie toch om te bouwen, niet om vragen te stellen?” Deze reactie krijgen we soms. En het klopt: uiteindelijk moeten we software opleveren. Maar juist door de juiste vragen te stellen, zorgen we dat je investering rendeert. We zijn geen detacheerder die developers levert op basis van ‘u vraagt, wij draaien, hier is de maandfactuur’, maar een partner die je helpt om digitale producten tot successen te maken. Dit betekent dat we risico’s vroegtijdig signaleren en helpen ze te beheersen. Een prototype maken is vaak de meest kosteneffectieve manier om requirements te toetsen – zonder dat er een regel code geschreven wordt. Deze aanpak vraagt vertrouwen, maar levert uiteindelijk betere resultaten op. En naast prototyping hebben we nog veel meer gereedschap dat we kunnen gebruiken om risico’s in een vroeg stadium uit je project te halen. 

We werken voor slimme innovators 

We werken graag voor ambitieuze enthousiastelingen en ondernemers die snappen dat digitale innovatie complex is. Die waarderen dat wij doorvragen en meedenken. Die begrijpen dat code schrijven een creatief én een exact vak is en dat één ontbrekende puntkomma een heel systeem plat kan leggen.  

En met ‘ondernemers’ bedoelen we niet alleen eigenaren, directeuren en founders. Want ondernemerschap zit op alle niveaus in alle organisaties. We werken met de mensen die de visie hebben, vooruit willen en bereid zijn om iedere dag te leren. Omdat ze slim genoeg zijn om te weten dat ze niet alles weten – en daar de waarde van inzien. Want dat is de enige manier om complexe technologie te maken die waarde toevoegt aan jouw missie. 

Een voorbeeld is het werk dat we deden voor Redevco: een systeem dat vastgoed waardeert op basis van complexe berekeningen, gebouwd tegen een (bijna) onmogelijke deadline. 

De balans tussen ambitie en realiteit 

Digitale innovatie vraagt om een balans tussen technische excellentie en praktische haalbaarheid. We denken groot maar beginnen klein. Valideren ideeën voordat we er code voor schrijven. Maken bewuste keuzes over waar we wel en niet op inzetten. Deze aanpak zorgt voor betere resultaten met minder risico. Dit is hoe we samen met onze klanten succesvol innoveren: door steeds de juiste balans te vinden tussen ambitie en realiteit. 

Dat vraagt vertrouwen, zelfreflectie, investeringsbereidheid en open communicatie. Daar moet je aan werken en dat kost tijd en geld. Maar het levert je: 

  1. Eenvoudigere, meer future-proof oplossingen 
  1. Hogere businesswaarde 
  1. Meer rendement uit je ontwikkeluren of projectbudget 

 

Zorg dat je digitale innovatie op koers blijft en nodig ons uit op je bijrijdersstoel. De eerste stap die je daarvoor zet, is het inplannen van een gesprek met onze specialisten. Zij luisteren naar je verhaal, stellen vragen en helpen je op weg met het maken van de juiste keuzes. 

Neem contact met ons op.

 

Wil je kennismaken of heb je een vraag?

Stuur een bericht