Barcelona Beyond: onze top 5 highlights

Barcelona Beyond: onze top 5 highlights

Wat maakte Barcelona Beyond zo uniek?

Stel je voor: je bent een week lang in Barcelona met vakgenoten uit verschillende landen. Je wisselt ideeën uit, leert over UX & Design Thinking en ziet de stad door lokale ogen. Precies dat gebeurde tijdens onze training bij Barcelona Beyond. We kregen niet alleen theoretische kennis, maar zagen deze ook toegepast bij vijf lokale organisaties. ‘s Avonds nam Anna Ripoll, van Barcelona Beyond, ons mee buiten de gebaande toeristische paden. Zo kwamen we in aanraking met Lindy Hop: waarbij mensen van alle leeftijden op het strand van Barcelona samen kwamen om te dansen. Kortom, Een ervaring om nooit te vergeten. In deze blog geven we onze 5 highlights.

 

1. Blijf bij de kernvraag en bouw dit uit

Ken je dat, verstrikt raken in details of afgeleid worden tijdens een project? Tijdens de sessies werden we er keer op keer op gewezen: Houd je in het begin aan een kleine, en haalbare scope. Door een kleinere scope te hebben, en je hieraan ook écht te houden, krijg je sneller een werkend product dat je kan valideren bij stakeholders en gebruikers. Design thinking is daarbij ons kompas.

Design thinking is kortgezegd een methode om de kernvraag te achterhalen en hier een waardevol product voor te bedenken/maken. De mens (en niet het product) staat centraal. Je duikt diep in wat mensen écht nodig hebben, en niet wat je denkt dat ze nodig hebben. Zo verander je een vage vraag in een scherpe kernvraag, en die kernvraag in een product dat het leven van mensen verbetert. Dit betekent dat je blijft praten met gebruikers, dat je continu test en itereert.

2. De linkerkant van de double diamond moet meer aandacht krijgen.

Ken je het double diamond model al? Dit model is een variatie op bestaande divergentie/convergentie modellen. De double diamond geeft vier fases weer: Discover, Define, Develop en Deliver. De twee ‘diamanten’ staan voor het breder of groter maken van oplossingen, strakker definiëren en het maken van keuzes.

 

Alle organisaties waar wij kennis mee hebben gemaakt in Barcelona werkten op basis van de double diamond. In het plaatje zijn de linker en de rechter diamant even groot. In de praktijk zien we echter dat er juist vaak meer tijd, aandacht en geld naar de rechter helft van de double diamond. In die rechter helft wordt de oplossing gebouwd, terwijl de linker helft dient voor het uitdenken en uitwerken van de basis van de oplossing. Te snel willen beginnen met bouwen is een bekende valkuil in de ontwikkeling van software. Dit sluit mooi aan bij onze eerste highlight: blijf bij de kernvraag en bouw die uit.

 

 3. Betrek ook eens Developers in een design sprint

Meestal worden developers pas later in het proces betrokken. Dat is een gemiste kans. De combinatie van de functionele en technische invalshoek en kennis helpt echt om tot de tot de beste én haalbare ideeën te komen. De feedback van developers op een design is dus ook heel waardevol. En het mooie: als je ontwikkelaars betrekt in het ideation-proces dan krijg je een team dat vanaf de start betrokken is. Wanneer er in het project kan worden gestart met ontwikkelen, dan zijn de ontwikkelaars namelijk al doordrongen van het einddoel is. Als er in die fase functionaliteit niet helemaal duidelijk is, dan weten ze in ieder geval wel welke richting de ontwikkeling van het product op zal gaan. Door van meet af aan mede eigenaar te zijn van het idee, blijf je als team kritisch en lever je kwaliteit. Win-win dus.

4. Being a stranger is a secret weapon

Tijdens de training werd ons ook op het hart gedrukt: Jij bent een externe met een ander perspectief. Dat is winst, want de organisaties waar jullie projecten voor doen, kennen hun pijnpunten zelf waarschijnlijk al. Maar het mooie is als je een team aanneemt dat jouw aannames qua pijnpunten en mogelijke oplossingen durft te bevragen en met nieuwe ideeën komt, dan begint het echt leuk te worden en kom je tot de kern!

5. Firefly en ChatGPT versnellen je designproces

We hebben het er allemaal over, Artificial Intelligence (AI) en de oneindige mogelijkheden. Ook in het designproces zijn tal van toepassingen voor AI te bedenken. Onze opdracht tijdens een workshop was: maak in 1.5 uur een presentatie over hoe de Fashion-industrie er over 5 jaar uitziet. We gebruikten hiervoor ChatGPT, een chatbot volledig gebaseerd op kunstmatige intelligentie en Firefly van Adobe, voor het genereren van afbeeldingen. In recordtijd maakten we een complete én waardevolle presentatie met tekst en afbeeldingen. Het was echt een eyeopener om te zien hoeveel je uit dit soort tools kunt halen. Natuurlijk zagen we ook dat het staat of valt met de opdrachten of ‘prompts’ die je aan dit soort tools geeft. En dat was soms echt wel even zoeken… Uiteraard moet je altijd je eigen hersenen blijven gebruiken om de content specifiek te maken voor jouw bedrijf. Maar het is ontzettend handig als kick-starter!

Nog een extra tip

Ook hebben we geleerd dat er post-its zijn die wél altijd blijven plakken! Kijk maar eens bij Manual Thinking. Manual Thinking heeft een echte snoepwinkel voor de UX-er in het centrum van Barcelona! Zie de foto’s hieronder. We stonden, vanwege de Spaanse siësta helaas voor een dichte deur, want anders waren we ons te buiten gegaan aan alle goodies!

Dit waren onze highlights. We hebben geweldige mensen mogen ontmoeten die ook nog eens geweldig zijn in hun vak! Enorm interessant hoe in Barcelona wordt gekeken naar innovatie, Agile werken en het werken in een team.

Wil je kennismaken of heb je een vraag?

Stuur een bericht